Poziv na džihad privlači militante u Irak

STOTINE muslimanskih militanata odgovaraju na poziv Osame bin Ladena i drugih ekstremista i iz Europe i Bliskog istoka odlaze u Irak kako bi se borili protiv američke okupacije, piše u subotu The New York Times.

List piše, pozivajući se na antiterorističke dužnosnike smještene u šest zemalja, da je od prošloga ljeta stotine muslimanskih militanata iz niza europskih i bliskoistočnih zemalja došlo u Irak preko sirijske ili iranske granice.

Dužnosnici, međutim, kažu da nemaju dokaza da priljev militanata koordinira al Qaeda ili neka druga teroristička skupina, niti da su pod kontrolom bilo koga. Ne zna se ni jesu li oni odgovorni za smrtonosne napade u Bagdadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki dužnosnici u Iraku smatraju kako se broj inozemnih militanata u Iraku povećava. Do sada uhvaćeni militanti uglavnom su bili iz Jemena, Libanona i Sirije, ali dolaze i iz Francuske, Njemačke i Saudijske Arabije.

U poljednje vrijeme zamijećeno je i povećanje broja napada. Prošloga tjedna prosječan broj dnevnih napada na savezničke snage i međunarodne humanitarne organizacije u Iraku je bio oko 24 dok je u srpnju bilježeno 12 napada.

NYT piše da bi povećanje broja napada i koordiniranost samoubilačkih napada u ponedjeljak mogli biti znak sudjelovanja inozemnih terorista. Jedan potencijalni bombaš samoubojica je ranjen i kasnije identificiran kao Jemenac sa sirijskom putovnicom.

List piše kako američki vojni dužnosnici sumnjaju da visoki dužnosnik u bivšem iračkom režimu Izzat Ibrahim novači inozemne borce dovodeći ih u Irak, te da je organizirao i financirao nedavne napade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara