PPDIV najavio prosvjed zbog privatizacije "Belja"

SINDIKAT zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) najavio je mogućnost prosvjeda u Zagrebu na Markovom Trgu 15. srpnja, zbog sumnji koje su se, kako drže, pojavile u provedbi natječaja za privatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd.

U pismu upućenom premijeru Ivi Sanaderu, Ministarstvu poljprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) PPDIV ističe kako su na nedavnom sastanku s ministrom Petrom Čobankovićem sindikati dobili obećanje da će se, nakon Vladine odluke o poništenju natječaja za prodaju dionica "Belja", "razgovarati o novome prijedlogu natječaja i da ga se neće donositi bez dogovora sa sindikatima".

Sindikat tvrdi kako ih je ministar Čobanković izvijestio da je HFP-u dao nalog da izradi prijedlog novoga natječaja, u kojem se na prodaju daju sve dionice u vlasništvu države, osim kontrolonog paketa od 25 posto plus jednu dionicu te da će se skratiti rok natječaja.

"Dostavljen nam je prijedlog novoga natječaja, s kojim smo ostali zatečeni, jer se radi o sasvim drukčijem modelu privatizacije od prijašnjeg (dokapitalizacija za vlasništvo od 43,76 posto), pa se sada samo povećavanju naše sumnje u "namještanje" natječaja i bojazan da će oni, koji su bili ozbiljeno zainteresirani za kvalitetnu privatizaciju, odustati, što je i bio krajnji cilj nekome, kako bi proveo svoje zamisli", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat drži kako je stanje oko privatizacije "Belja" izazvalo razne špekulacije i sumnje u transparentnu privatizaciju, poglavito stoga, tvrdi se u pismu, "što je sve nastalo u režiji predsjednika osječko-baranjske Županijske skupštine i saborskog zastupnika Branimira Glavaša" koji se, smatra PPDIV, "predstavlja kao spasitelj Belja i veći sindikalac od pravih sindikalaca".

PPDIV stoga hitno traži da se na današnjoj sjednici Upravnog odbora HFP-a "ne donosi nikakva odluka, dok se ne održi zajednički sastanak svih relevantnih čimbenika na čelu s potpredsdnikom Vlade Andrijom Hebrangom, kako bi dobili dodatna objašnjenja novonastale situacije oko uvjeta novoga natječaja i kako bi se postignuo zajednički dogovor".

"U protivnom, već smo najavili prosvjed na Markovom Trgu u Zagrebu, za četvrtak 15. srpnja, kada Vlada bude odlučivala o raspisivanju novoga natječaja, a moguće je da i radnici, u znak podrške, obustave žetvene radove dok traju pregovori u Zagrebu", stoji, uz ostalo, u pismu koordnacije sindikalnih podružnica PPDIV-a u "Belju" dd.

(Hina) xivuč yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara