PR Wiki - Tko je tko u odnosima s javnošću

Tekst: J.C.

PR WIKI prvi je privatni wiki specijaliziran za odnose s javnošću i političku komunikaciju. Radi se o projektu svojevrsne PR enciklopedije koju je na Wikipediji pokrenuo profesor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, koji nerijetko gostuje i na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Tomić ističe kako je PR Wiki odlučio pokrenuti nakon što je pretražujući Google shvatio da u svijetu ne postoji sličan projekt koji ima zadaću promocije odnosa s javnošću i političke komunikacije kroz enciklopedijski online pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važnost i mogućnost novih medija bila je inspiracija ovog projekta. S druge strane potreba za afirmiranjem profesije u kojoj rade brojni PR praktičari. Razlog više je intenzivnije izučavanje odnosa s javnošću na sveučilišnoj, tj. znanstvenoj razini. Projekt PR Wiki nastao je i zbog spoznaje o nedostupnosti moderne literature i nepoznavanju suštine, tj. "filozofije" odnosa s javnošću. Još uvijek, čak i neki praktičari PR-a, ne razumiju određene pojmove, kao ni razlike odnosa s javnošću sa srodnim disciplinama. Budući je najvažnija literatura iz odnosa s javnošću nedostupna ili skupa za naše regionalne prilike, nastojao sam ovim putem podijeliti svoje znanje sa širokom javnošću, omogućujući joj pristup osnovnim i najvažnijim pojmovima i programima odnosa s javnošću. Razlog za pokretanje ovog projekta je i želja da se odnosi s javnošću pozicioniraju u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama, te da se postignu pozitivan i društveno poželjan imidž i reputacija", tumači Tomić.

Sadržaj PR Wikija nije konačan, on će s vremenom biti nadopunjavan i nadograđivan. No, već sada Tomićev projekt nudi pregršt informacija, počevši od osnovnih pojmova pa sve do tema koje bi mogle zanimati naprednije PR-ovce. PR Wiki sadrži i rubriku PR Blog u kojoj se prikazuju blogovi koji su u posljednjih godinu dana objavljivani na Tomićevoj službenoj internetskoj stranici.

"PR Wiki želi predstaviti i profesiju odnosa s javnošću kroz praktičare PR-a u regiji. Zbog toga na PR Wikiju s vremenom bi se trebao naći jedan značajan broj uglednih praktičara PR-a u regiji. Ovaj pristup ima namjeru biti inačica "tko je tko" u PR-u u regiji. Originalnost autorskog pristupa na Wikiju je i Klub profesora PR. U ovaj "klub" ući će samo doktori znanosti koji predaju neke od programa odnosa s javnošću na fakultetima u regiji. Predstavljene su i PR organizacije, studentske PR udruge i škole PR-a. Namjera je PR Wikija predstaviti i najvažnije knjige s područja PR-a", tvrdi Tomić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara