SVIJET

Prag uklonio spomenik sovjetskom maršalu unatoč prosvjedima iz Moskve

Prag uklonio spomenik sovjetskom maršalu unatoč prosvjedima iz Moskve
Foto: Hina

SPOMENIK sovjetskom maršalu iz 2. svjetskog rata Ivanu Stepanoviču Konjevu uklonjen je u Pragu unatoč prosvjedima iz Moskve.

"Brončana statua u natprirodnoj veličini skinuta je sa svoga postolja dizalicom u petak", rekao je glasnogovornik gradskog ureda. 

Spomenik će biti premješten u trajni postav budućeg Memorijalnog muzeja 20. stoljeća.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je s ogorčenjem na tu odluku grada donesenu u rujnu. 

"Konjev je uklonjen, no Konjev će ponovno stajati - samo u muzeju", rekao je Ondrej Kolar, konzervativni gradonačelnik odgovoran za 6. okrug Praga. 

Kip na praškom Trgu međunarodnih brigada postavljen je 1980. Za razliku od Lenjinovog spomenika koji se nalazio nedaleko, mirno je preživio revoluciju iz 1989., no posljednjih godina bio je meta vandalizma. 

Češki kritičari na kip su gledali kao na simbol sovjetske opresije tijekom hladnog rata, poput gušenja Praškog proljeća 1968. Zagovornici su u kipu vidjeli znak pobjede nad fašizmom.

Konjev (1897. - 1973.) je sudjelovao u bitci za Berlin sa svojim snagama u 2. svjetskom ratu. U svibnju 1945. s Crvenom Armijom umarširao je u Prag. 

Bio je uključen u gušenje mađarske revolucije 1956., a u vrijeme gradnje Berlinskog zida zapovijedao je sovjetskom vojskom u Istočnoj Njemačkoj. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara