Praizvedba Mozartove opere "Idomenea" 2. travnja u HNK

MOZARTOVA opera "Idomeneo" bit će premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2. travnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U "Idomeneu", operi nastaloj 1781., glazbeno-dramski genij Wolfganga Amadeusa Mozarta došao je do punog izražaja, naglasila je Lisa Stumpfoegel, koja je s Herbertom Kapplmuellerom osmislila scenografiju, kostimografiju te režirala predstavu.

Istaknuvši kako je prije Mozarta bilo 14 različitih obradaba "Idomenea", dodala je da psihologiziranje likova u glazbi počinje tek s Mozartom.

"Idomeneo" treba promatrati i kao prvo djelo koje je Mozart skladao od kada se i fizički potpuno odvojio od oca, s kojim je bio u vrlo kompleksnu odnosu. I dok je u pismima Mozart tražio očevu potporu i razumijevanje, od oca je dobivao prijekore, rekla je Strumpfoegel, dodavši kako su neke komponente tog odnosa prenesene i na likove u operi.

Djelo je praizvedeno u Dvorskom kazalištu bavarskog kneza Theodora, no unatoč visokoj glazbenoj vrijednosti poslije se nije često izvodilo u opernim kućama.

U središtu opere, napisane u stilu stare barokne opere, priča je o kretskom kralju Idomeneu koji se na povratku iz Trojanskog rata zlosretno dugo zadržao, a za to vrijeme Kretom je vladao njegov sin Idamantes. Priča, uvjetovana voljom bogova, nakon brojnih peripetija ima sretan svršetak.

Za uprizorenje "Idomenea" zaslužan je i dirigent Nikša Bareza. Miljenko Đuran i Branko Robinšak nastupaju u ulozi Idomenea, a u ulozi Idamantesa Zrinko Sočo i Tvrtko Stipić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara