Praizvedba predstave ˝Jelka kod Ivanovih˝ u ZKM-u

PREDSTAVA ´Jelka kod Ivanovih´ Aleksandra Vvedenskog, u suradnji sisačkog kazališta ´Daska´ i Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) premijerno će se izvesti 20. prosinca u ZKM-u.

Praizvedba najpoznatijeg Vvedenskovog teksta u ZKM-u održat će se na dan kada je 1940. taj sovjetski avangardist umro na putu u neki od sovjetskih logora, rekao je ravnatelj ZKM-a Slobodan Šnajder.

Šnajder ističe da je ´Jelka kod Ivanovih´, jedina Vvedenskova drama prevedena na hrvatski, himna slobodi i mašti te da se njezino izvođenje u ZKM-u može shvatiti kao pobjeda nad staljinizmom, totalitarnim i represivnim režimima.

Vvedenski je djelovao u posljednjoj sovjetskoj avangardističkoj grupi OBERIU, čiji su članovi proglašivani ´antisovjetskim i fašističkim elementima´, a većina ih je život završila u logorima. Oberiuti, osnovani 1927., najviše su sličili tada aktualnim dadaistima i nadrealistima te budućem teatru apsurda.

Predstava ´Jelka kod Ivanovih´ (ili ´U traganju za Zvijezdom besmislicom´) fabulom parodira građansku obiteljsku melodramu. Dadilja je sjekirom odsjekla glavu 32-godišnjoj ´djevojčici´, što uvelike osujeti obiteljske pripreme za Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Usuglašivač ideja´ i čelnik kazališta ´Daska´ Nebojša Borojević upozorio je da, bez obzira na naslov predstave i blagdansko vrijeme, to nikako nije predstava za mlađe od 12 godina.

Trenutno stanje kazališta ´Daska´ Borojević je usporedio sa stanjem u predstavi, s obzirom da Grad Sisak za 2003. nije izdvojio niti kune za njegovo financiranje.

Ako se nula može izjednačiti sa smrću, jasno je da kazalištu ´Daska´ nakon 27 godina djelovanja prijeti prestanak rada, istaknuo je Borojević, dodavši da im Gradsko poglavarstvo Siska nije dalo nikakvo objašnjenje za prekid financiranja.

Kazalište ´Daska´ ima veliki ugled među kritičarima i publikom. Dosad je sudjelovalo na tridesetak svjetskih festivala, a njihov rad popratili su, među ostalim, ´New York Times´ i CNN.

U predstavi glume Katarina Bistrović-Darvaš, Damir Borojević, Nebojša Borojević, Maro Martinović, Vili Matula, Tamara Obrovac (napisala je i glazbu za predstavu), Urša Raukar, Mirjana Rogina, Doris Šarić-Kukuljica i Ksenija Ugrina. Video animacije je režirala Biljana Čakić-Veselič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara