Praptice su imale noge poput dinosaura, prilagođene trčanju

IZNIMNO dobro očuvan novootkriveni fosil arheopteriksa pokazao je da su prve ptice na našem planetu imale noge poput dinosaura koje nisu bile prilagođene sjedenju na grani, već trčanju po tlu, objavili su znanstvenici nakon nedavna otkrića ovoga fosila.

Prva pandža na pronađenom fosilu noge arheopteriksa okrenuta je prema unutra, slično ljudskome palcu ili kao kod dinosaura lovaca, među kojima je najpoznatiji bio velociraptor koji je imao vrlo dugačku pandžu kako bi njome mogao vaditi utrobu plijena.

Gerald Mayr iz franfurtskoga Forschungsinstituta Senckenberg i njegovi kolege iz Centra za proučavanje dinosaura Wyoming u Thermopolisu tvrde kako ovi podaci podupiru njihove teorije prema kojima su ptice izravni potomci dinosaura.

Oko 150 milijuna godina star fosil arheopteriksa pronađen na području Bavarske ukazuje na mogućnost da je ovakva ptičurina mogla, poput dinoasura, rastegnuti drugu pandžu, objavljeno je u novome broju časopisa Science.

"U svakom slučaju, riječ je o revolucionarnom otkriću", smatra dr. Peter Dodson sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

"Suprotno gotovo svim postojećim rekonstrukcijama arheopteriksa, nedavno otkriveni fosil pokazuje da prva pandža na nozi ovih praptica nije bila u položaju kao kod današnjih ptica", rekao je Dodson za Science.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara