Prašina s Marsa: Sol, led ili nešto treće?

SVEMIRSKA sonda Phoenix poslala je danas fotografije prašine s površine Marsa snimljene mikroskopom. Riječ je o snimkama najveće rezolucije koje su ikada došle s nekog planeta. Na fotografijama su vidljive čestice prašine koje su 10 puta tanje od ljudske dlake, a predstavljaju pravi temelj za geološka istraživanja.

"Na fotografijama se može vidjeti kako je većina čestica crvene odnosno tamne boje kao što je površina Marsa", kazao je znanstvenik Tom Pike sa sveučilišta iz Londona, dodajući kako je jedna čestica srebrenasta i prozirna. No, zasad se nije usudio potvrditi je li riječ o kristalu soli ili ledu - što bi bila definitivna potvrda o prisutnosti vode na Marsu.

Brzi pregled "na prvu"

"Još je prerano za takvu ocjenu", kazao je Pike. Podsjetimo, Phoenix je opremljen s instrumentima koji su u stanju analizirati vodu i tlo te u njima pronaći tragove života, uključujući mikrobe, a prva je sonda koja se spustila na sjeverni, hladniji dio Marsa, gdje je veća vjerojatnost da će se pronaći tragovi života, kao i dokazi da je Mars bio prekriven oceanima.

Fotografije su snimljene prije tri dana. Snimljeni su uzorci tla koji se nalazi odmah ispod sonde. Riječ je uzorku koji je pao na "membranu" sonde, u trenutku kada je Phoenix dotakao tlo prije jedanaest dana.

"Ovo je samo brzi pregled 'na prvu'. Ovaj eksperiment naše je 'osiguranje' kako mikroskopsko snimanje radi u redu, prije nego što počnemo skupljati uzorke tla s mehaničkom rukom. Ono što zasad mogu reći je kako sve radi savršeno", kazao je Michael Hecht, prvi čovjek tima znanstvenika koji će analizirati uzorke s Phoenixa.

Ruka dobila komande

Phoenix je opremljen robotskom rukom koja će prikupljati uzorke tla i analizirati ih u minijaturnom laboratoriju. Pored toga postoje kamere i antena koja će snimke i tako prikupljene podatke slati na Zemlju. Uz to će se pomoću posebnog jarbola prikupljati i podaci o Marsovoj klimi. A prema posljednjim podacima iz NASA-e uskoro bi trebao započeti najuzbudljiviji dio misije: iskapanja rupa na Marsu.

One bi trebale biti duboke oko 60-tak centimetara, a analizom tog tla, znanstvenici se nadaju, kako će uspjeti dokazati kako je na Mars nekada imao vodu. Znanstvenici smatraju kako na Marsu postoje velike količine vječnog leda za kojeg vjeruju da bi mogao sadržavati dokaze o postojanju živih stanica na crvenom planetu.

Nakon što je dva puta misija odgađana zbog tehničkih poteškoća, Phoenix je napokon jučer dobio program komandi nužnih za početak istraživanja kopanjem tla Marsa.

I.Ć.
Foto:NASA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara