Pravna država, model AK-47

Pravna država, model AK-47
Foto: Index/Facebook/Slobodna Hrvatska

AKO ste slučajno pomislili da reakcije na trostruko ubojstvo u Splitu ne mogu biti luđe od onih Ivana Pernara, prevarili ste se.

Naime, stranka Slobodna Hrvatska zajahala je isti val bljutavog populizma kao i Ivan Pernar, koji je na svom Fejsu pružio nedvosmislenu podršku trostrukom ubojici iz Splita Filipu Zavadlavu.

>> Ivan Pernar podržao trostrukog ubojicu iz Splita

Za one koji su vikend proveli u pećini bez internetskog signala, evo nekoliko osnovnih informacija: Filip Zavadlav je mladić koji je u subotu jurišnom puškom AK-47 u Splitu hladnokrvno ubio tri čovjeka. Potom se riješio oružja, presvukao se, sjeo u kafić i mirno čekao da ga policija privede.

Trostruka egzekucija kalašnjikovom je za populiste - pravda

S obzirom na činjenicu da su trojica ubijenih u Splitu bili poznati kao sitni ili nešto manje sitni kriminalci, od kojih su neki navodno prijetili Filipu Zavadlavu zbog bratovog duga za drogu, nije trebalo dugo čekati da se na društvenim mrežama jave na tisuće "pravednika" koji odobravaju trostruko ubojstvo jer - pravna država ne funkcionira pa je savršeno normalno da ljudi uzmu pravdu u svoje ruke.

Po toj logici, smaknuća kalašnjikovom na ulicama drugog najvećeg grada u Hrvatskoj su savršeno logičan i pravedan odgovor na nepravde koje su ubijeni navodno nanijeli ubojici.

Pravda koja se dijeli rafalnom paljbom

Ispad Ivana Pernara, saborskog zastupnika koji je danas ustvrdio da posjedovanje 200 grama heroina zaslužuje smrtnu kaznu, populistička stranka Slobodna Hrvatska odlučila je nadmašiti pa je tako na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju Splita na kojoj stoji natpis "Kada ne rade institucije pravne države, onda radi kalašnjikov".

>> Stranka o trostrukom ubojstvu: "Kad ne rade institucije, radi kalašnjikov"

U statusu objavljenom uz sliku sa zastrašujućim natpisom tvrde kako ne podržavaju, ne potiču i ne opravdavaju nasilje pa se samo po sebi nameće pitanje radi li se o ljudima čija je kognitivna disonanca toliko duboka da ne vide direktnu kontradikciju između poruke koju šalju objavljenom slikom i poruke koju šalju tekstom statusa.

U konačnici, to i nije važno. Nije, naravno, nikakva tajna da je pravna država u Hrvatskoj praktički nepostojeća. No onaj tko misli da je jedini lijek za loše pravosuđe najpoznatija jurišna puška na svijetu, vjerojatno nije ni svjestan što zaziva. Hrvatska je sada na dnu Europe po mnogim pokazateljima, što ukazuje na dubinski bolesno društvo, ali ako se pravda po hrvatskim ulicama počne dijeliti rafalnom paljbom, onda ćemo se od europskog dna vrlo brzo približiti propalim afričkim državama koje najbolje opisuje izraz failed state. Ukratko, postat ćemo društvo u kojoj "pravda" stiže putem kalibra 7.62, bez mogućnosti žalbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara