Pravobraniteljica "iscipelarena" jer je branila pravoslavce?

POLICIJA je jutros, nešto prije 10 sati, privela i trećeg napadača na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik. Kako doznajemo iz zagrebačke policije, riječ je o 26-godišnjaku koji se trenutno nalazi na kriminalističkoj obradi.

Vezano za napad oglasila se i sama pravobraniteljica koja je naglasila da je reagirala na govor mržnje, te da ju je nakon toga napao jedan, a ne tri muškarca.

"Idući u svoj Ured vidjela sam i čula mlađe muške osobe koji su glasno vrijeđali na nacionalnoj osnovi neke osobe koristeći govor mržnje. Upozorila sam ih da se tako ne ponašaju te im rekla da ću, ako ne prestanu, pozvati policiju. Tada mi je jedan od njih prišao, a prilazeći me vrijeđao koristeći isti govor mržnje, te me zatim izudarao šakom i nogama", napisala je Lukač Koritnik u priopćenju.

Policija je, dodaje, na poziv jednog od očevidaca vrlo brzo došla, a pomoć joj je pružena u bolnici Sestara milosrdnica.

"Dakle, reagirala sam na govor mržnje, nakon čega sam bila izložena nasilju koje tretiram kao zločin iz mržnje, a nikakvo huliganstvo. Nisam okrenula glavu od govora mržnje i to je jedini razlog nasilju", ponavlja pravobraniteljica, hvaleći uz to policiju koja je "visoko profesionalno i efikasno obavila svoj posao". U priopćenju se zahvalila svima koji su joj pružili podršku.

Zaradila nekoliko hematoma, srećom, prijeloma nema

Lukač Koritnik u priopćenju ne navodi što se dogodilo na policiji danas. Podsjetimo, njezin nam je otac  Milorad Lukač ranije ispričao kako je išla na prepoznavanje u policijsku postaju.

"Koliko znam, i treći je uhićen i danas bi trebala otići u policiju na prepoznavanje napadača, ali ne mogu ju dobiti na telefon jer su joj ga razbili sinoć", kaže Milorad Lukač, Gordanin otac. Posljednji puta ju je vidio sinoć kada se vratila iz bolnice.

"Tješe li me ili je stvarno tako, radi se o nekoliko hematoma, a prijeloma nema. Srušili su ju na tlo i cipelarili", prepričava otac pravobraniteljice. 

Kako smo ranije doznali, pijani mladići sjedili su u kafiću i maltretirali i vrijeđali prolaznike. Lukač Koritnik im je prišla i upozorila ih kako njihovo ponašanje nije u redu. Tada je jedan od nasilnika nasrnuo na nju, a ubrzo su mu se pridružila i dvojica prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je izvijestila da su trojica nasilnika 60-godišnju Lukač Koritnik udarali rukama i nogama te je vukli za kosu. Od siline udaraca, pala je na tlo. Vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena je u Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je utvrđeno kako je, srećom, samo lakše ozlijeđena.

U blizini mjesta napada, policija je ubrzo pronašla 27-godišnjeg Tomislava M. i 30-godišnjeg Damira B., dok su za njihovim 26-godišnjim prijateljem, Vanjom N., tragali do jutros. Kriminalistička obrada nad nasilnicima je u tijeku.

Branila pravoslavne vjernike?

Otac pravobraniteljice ne vjeruje da se radilo o napadu povezanim sa njenim zanimanjem.

"Ona nije prošla poput Dušana Miljuša, nisu to ni slični motivi. Miljuš je dirnuo u osinjak, a Gordana je kozmopolit, bori se za ljudska prava i ravnopravnost, neprijatelj su joj svi i nitko", kaže Milorad Koritnik.

Kako se napad dogodio u blizini pravoslavne crkve pokrenula se i priča da je sukob počeo tako što je Lukač-Koritnik stala u obranu pravoslavnih vjernika koje su trojica nasilnika vrijeđali. Od policije nema potvrde takve informacije, niti je pravobraniteljica svom ocu prepričala taj detalj priče.

Sanader reagirao

Premijer Ivo Sanader je danas nakon sastanka sa predstavnicima HND-a na kojemu su bili i ministar policije Berislav Rončević i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekao da oštro osuđuje napad na novinara Dušana Miljuša, ali i na Gordanu Lukač Koritnik koja je "intervenirala zbog pjevanja određenih pjesama". Obećao je da će Vlada učiniti sve da bi otkrila krivce za ove napade.

A.B./I.M./D.M.
Foto: Novi List

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara