Pred Davidom Cameronom sada su teški zadaci

Pred Davidom Cameronom sada su teški zadaci

Foto: FAH

NAKON britanskog "ne " Europskoj uniji, teški zadaci su svakako pred premijerom Davidom Cameronom, koji je već najavio svoju ostavku u mjesecima koji slijede.

Britanski mediji javljaju kako je pred njegovom rezidencijom atmosfera "kao na sprovodu". Ono što on sada svakako treba učiniti je, prema mišljenju stručnjaka, ali i prema onome što je i sam najavljivao u slučaju prevage opcije "za" izlazak, aktiviranje članka 50, uvedenog Lisabonskim ugovorom 2009. godine.

Taj članak definira uvjete dobrovoljnog izlaska iz EU-a, na što ima pravo svaka država članica bez ikakvog posebnog opravdanja.


Vođa laburista Jeremy Corbin objasnio je što sada treba učiniti premijer Cameron.

"Ima vrlo važan zadatak pred sobom odmah - prvo pokušati osigurati stabilizaciju funte, a drugo pokušati održati kontinuitet investicija i proizvodnje", kaže Corbin.

Pitanje na koje će Cameron također svakako morati odgovoriti je i tko će voditi pregovore o izlasku. Vrlo važno pitanje je i ono oko Škotske, odnosno moguća ustavna kriza, zbog prilično vjerojatnog scenarija u kojem bi Škotska mogla zatražiti referendum o odcjepljenju iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara