Pred Sudom BiH nastavljen postupak u slučaju "Lijanovići"

PRED tročlanim vijećem Suda Bosne i Hercegovine kojim predsjeda Richard Gebelein u utorak je nastavljen proces u slučaju "Lijanovići".

U slučaju "Lijanovići" su pored četvorice braće Ivanković-Lijanović za carinske prijevare, porezne utaje te podmićivanje i zloporabu službenog položaja optuženi i aktualni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić.

Sudsko je vijeće raspravljalo uglavnom o tehničkim pitanjima vezanim uz nastavak procesa pri čemu je tužitelju Johnatanu Rattelu naloženo da što prije konkretizira optužnicu i precizira sve inkriminacije.

Unatoč ranijim zahtjevima branitelja još nije donesena odluka o razdvajanju postupka protiv optuženih a sudac Gebelein je najavio pismeno očitovanje o tome do kraja mjeseca.

Odgođeno je očitovanje sudskog vijeća o zahtjevu Tadićeva odvjetnika Žarka Bulića da se pribavi mišljenje Ustavnog suda BiH o zakonitosti vođenja postupka protiv njegova branjenika.

Obrana je u utorak zatražila da tužitelj što prije počne s izvođenjem svjedoka inzistirajući pri tom da prvi među njima bude Zoran Nikolić čiji je identitet ranije bio zaštićen a naknadno mu je ta mjera zaštite ukinuta.

Branitelji svih optuženih drže da će svjedočenje Nikolića, čiji su karakter i vjerodostojnost ranije doveli u pitanje, lako osporiti čime će oboriti i cijelu optužnicu koja se velikim dijelom temelji upravo na njegovim tvrdnjama.

Zastupnik optužnice ustrajao je međutim na tome da se Nikolić zbog tehničkih razloga ne može pojaviti kao prvi svjedok pa je odlučeno da to bude Robert Livingstone, kanadski policijski inspektor, koji je angažiran kao istražitelj pri Odjelu za organizirani kriminal i korupciju pri Tužiteljstvu BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara