Pred Vijeće sigurnosti o Iraku stigao i treći prijedlog, iz Kanade

KANADA je članicama Vijeća sigurnosti predložila kompromisni plan za rješenje problema Iraka u kojem Bagdadu daje rok do 28. ožujka da ispoštuje zahtjeve Vijeća za razoružanjem ili će se suočiti s mogućim ratom, javljaju u srijedu američki mediji.

Kanada je svoj prijedlog podijelila članicama Vijeća sigurnosti u utorak kako bi prevladala jaz između britansko-američko-španjolskog nacrta rezolucije koji bi prekinuo inspekcije i utire put ratu te francusko-njemačko-ruskog memoranduma koji predlaže nastavak inspekcija bez određenog roka.

Neformalni kanadski prijedlog, treći plan rješenja iračkog pitanja koji se u Vijeću sigurnosti pojavio od ponedjeljka, poziva glavnog UN-ovog inspektora oružja Hansa Blixa da do petka Vijeću sigurnosti kaže koji su preostali zahtjevi u razoružanju Iraka i da zatim 28. ožujka obavijesti Vijeće je li ih Irak ispunio. Nakon toga bi Vijeće sigurnosti 31. ožujka na ministarskom sastanku odlučilo što dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kanada je predložila da bi u slučaju da Irak ne ispuni zahtjeve bila dopuštena sva sredstva da ga se prisili na poštivanje odluka Vijeća sigurnosti, a ukoliko inspektori kažu da Irak surađuje onda bi još agresivnije trebalo nastaviti inspekcije.

U međuvremenu u Vijeću sigurnosti se nastavlja lobiranje za glasove među deset nestalnih članica 15-članog tijela. Francuski veleposlanik Jean-Marc Sabliere je u utorak održao sastanak s predstavnicima svih deset zemalja, a očekuje se da će s njima u srijedu razgovarati i američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte.

Za sada 11 članica Vijeća sigurnosti je protiv primjene sile u Iraku, dok Sjedinjene Države, koje zagovaraju tu opciju imaju četiri glasa uključujući svoj. Da bi prošao američki nacrt rezolucije, ta zemlaj mora osigurati devet glasova u Vijeću sigurnosti s time da Francuska, Rusija i Kina (stalne članice) ne ulože veto na njegov prijedlog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara