Pred Vijećem sigurnosti UN-a novi prijedlog rezolucije o Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE i Velika Britanija podnijele su u utorak Vijeću sigurnosti UNa preinačeni nacrt rezolucije o organizaciji vlasti u Iraku nakon predaje suvereniteta Iračanima 30. lipnja.

Nacrtom nove rezolucije predviđa se da mandat međunarodnih snaga završi nakon što Irak dobije novi ustav i izabranu vladu, što bi se dogodilo krajem 2005. ili početkom 2006.

Prisutnost stranih vojnika, pripadnika koalicije u kojoj su Amerikanci daleko najbrojniji s gotovo 140.000 ljudi, najosjetljivije je pitanje razgovora u Vijeću sigurnosti koje je o prijedlogu rezolucije počelo raspravljati u utorak poslije podne.

Tri preostale zemlje s pravom veta - Kina, Francuska i Njemačka, kritizirale su prvu verziju od 24. svibnja i tražile izmjene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim se tekstom navodi da bi iračka prijelazna vlada mogla u siječnju 2005., teoretski otkazati mandat američkih vojnika koji će u Iraku ostati nakon prijenosa vlasti 30. lipnja.

Prema prvome prijedlogu svu skrb o sigurnosti imale bi multinacionalne snage, uz reviziju svakih 12 mjeseci.

U novome tekstu navodi se da će američki vojnici u Iraku poštivati načela međunarodnog prava, što je ključno nakon skandaloznog otkrića da su američki vojnici zlostavljali iračke zatvorenike u zatvoru Abu Ghraib. l

Privremena iračka vlada, čiji je sastav objavljen u utorak, sudjelovat će u razgovorima u sjedištu UN-a posredstvom ministra vanjskih poslova Hoshyara Zebarija koji je u utorak najavio da će učiniti se kako bi se u rezoluciju unijela odredba o punoj suverenosti Iraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara