Pred Vladom uskoro zakonski prijedlog o uvođenju markica za brašno

POČETKOM srpnja trebalo bi napokon zaživjeti više puta najavljivano uvođenje markica za brašno prijedlog zakona koji bi to uredio uskoro će se naći pred Vladom.

Da su nadležna tijela odlučna uvesti red na tržište brašna i pekarskih poroizvoda potvrđuje nakana da se od 30.000 do 100.000 kuna kazni pravnu osobu koja na tržište stavi ili prevozi brašno bez evidencijske markice odnosno koja trguje brašnom koje nema takvu markicu.

Za iste prekršaje fizičkoj bi se osobi odmjerila kazna u iznosu od 1.000 do 50.000 kuna.

Uz to, i pravnoj i fizičkoj osobi mogao bi se zabraniti rad od 3 mjeseca do godine dana, oduzeti brašno neoznačeno markicama i imovinska korist ostvarena prometom ili korištenjem neobilježenog brašna.

Nadalje, gospodarski inspektori mogli bi usmeno i na licu mjesta zabraniti uvoz, trgovinu i proizvodnju proizvoda od brašna u trajanju od 30 dana, te zapečatiti poslovne prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obvezu da brašno obilježi markicama, imala bi osoba koja prva stavlja brašno na tržište, neovisno radi li se o proizvođaču, prerađivaču, trgovcu ili uvozniku.

Svaka pakovina brašna koja se stavlja na tržište morala bi se prije obilježiti evidencijskom markicom, a ako se brašno u promet stavlja u rinfuzi, markica se mora staviti na ispravu koja će brašno pratiti u prijevozu.

Zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište - kako glasi puni naziv zakona popularno nazvanog o evidencijskim markicama, brašnom smatra proizvode dobivene mljevenjem pšenice, raži i kukuruza namijenjene ljudskoj prehrani.

Spomenuti zakon, kojeg bi Sabor trebao donijeti u hitnoj proceduri, primjenjivao bi se od 1. srpnja ove godine.

Uvođenje markica na brašno motivirano je iz više razloga, među njima je i podatak da je u pekarskoj djelatnosti utvrđeno najviše prekršaja.

Osim toga, provedene analize pokazale su da se u Hrvatskoj troši znatno više kruha nego to pokazuju knjige proizvođača, a sve to, kažu nadležni, upućuje da se izbjegava platiti doprinose i poreze, da u proizvodnji pekarskih proizvoda caruje rad na crno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara