Predano 28 lista za izbore, Marijana Petir u utrci s vremenom

Predano 28 lista za izbore, Marijana Petir u utrci s vremenom
Foto: Marijana Petir/ Facebook

UKUPNO 28 kandidacijskih lista za izbor hrvatskih zastupnika u Europski parlament prispjelo je do utorka poslijepodne u Državno izborno povjerenstvo (DIP), a rok za predaju lista istječe u ponoć.

Prema službenim najavama, do toga roka DIP-u bi trebale biti predane još tri liste: Demokratskog saveza Srba (DSS), Hrvatske demokratske stranke (HDS) te Nezavisna lista europarlamentarke Marijane Petir koja, za razliku od stranaka, za pravovaljanost liste mora skupiti i pet tisuća potpisa.

Petir skuplja potpise

Petir, prema dostupnim informacijama, još skuplja potpise na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, Cvjetnom i Tomislavovom trgu, a predaju liste najavila je za 23 sata. Do toga vremena treba složiti i potpisne liste iz drugih dijelova Hrvatske, no nada se da će sve stići obaviti u planiranom roku.

Ne bude li do ponoći nenajavljenih predaja, u izbornu utrku za novi saziv Europskog parlamenta ući će 31 subjekt, šest više nego prije pet godina.

No za konačne brojke trebat će pričekati utorak u ponoć, odnosno četvrtak u ponoć kada je krajnji rok do kojega DIP mora pregledati predane liste i objaviti zbirnu listu. Prema dostupnim informacijama, DIP neće čekati krajnji rok i zbirnu će listu, moguće, objaviti već u srijedu. Tim činom počet će službena izborna promidžba, koja će trajati do ponoći 24. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara