Predao se i Nikola Mateković, osuđen zbog otmice Zagorčeva sina

28-GODIŠNJI Nikola Mateković, posljednji od trojice braće koji je bio na slobodi, za kojima je raspisana tjeralica zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca predao se u utorak navečer hrvatskim vlastima.

Nakon 2 i pol godine bijega najmlađi od trojice braće u pratnji je odvjetnika Milenka Umićevića došao u Okružni zatvor u Remetincu, što nam je u razgovoru za Index i potvrdio odvjetnik Umićević.
Nikola Mateković pravomoćno je osuđen na kaznu u trajanju od godine i pol zatvora jer je sudjelovao u otmici Tomislava Zagorca. Budući da mu se sudilo u odsutnosti, Nikola Mateković može zatražiti ponovno suđenje, kao što su i učinila njegova dva brata Ico i Libero. No, odvjetnik Umićević kazao nam je kako još ne zna hoće li zatražiti ponovno suđenje.

Vrhovni sud u travnju 2006. godine. odlučio je da će se provoptuženom Ivanu Matekoviću i njegovom bratu Liberu ponovno suditi za otmicu. Njima se, naime, sudilo u odsutnosti jer su do kolovoza, odnosno rujna prošle godine bili u bijegu, a u takvim slučajevima optuženi imaju pravo na ponavljanje postupka. No, njih će dvojica taj postupak čekati u pritvoru koji im je odlukom Vrhovnog suda produljen, među ostalim, zbog opasnosti od bijega.

Libero Mateković osuđen je na godinu dana zatvora zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina generala Zagorca. On se predao u rujnu 2005. 20-ak dana nakon što je zagrebačka policija u Novom Zagrebu uhitila njegovog brata Ivana koji je kao organizator otmice Zagorčeva sina osuđen na sedam godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, maloljetni Tomislav Zagorec otet je 23. veljače 2004. u Zagrebu, nakon čega su otmičari od njegovog oca zatražili milijun i pol eura, prijeteći da će mu ubiti sina ako im ne isplati otkupninu. General Zagorec je preko dostavljača City expressa otmičarima platio 750 tisuća eura. Preostali iznos otmičari nisu podigli jer su uočili policiju koja je pratila dostavljača, ali su ipak nakon toga su ipak oslobodili maloljetnog Tomislava.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara