Predlagači hitnog Zakona o socijalnoj skrbi nisu stigli jutros do Sabora

Predlagači hitnog Zakona o socijalnoj skrbi nisu stigli jutros do Sabora

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

SABOR današnje zasjedanje nije otvorio kako je bilo najavljeno, odnosno prijedlogom novoga Zakona o socijalnoj skrbi u prvom čitanju, a kako je rekao predsjednik Sabora Luka Bebić, predlagači Zakona nisu jutros mogli stići u Sabor. Također ni saborski odbor nije podnio na vrijeme izvješće pa se ova točka za sada odgađa.

Milinović tražio hitno

Podsjetimo, Prijedlog zakona za kojega Vlada očekuje da se donese u hitnom postupku dočekan je "na nož" u javnosti, a SDP-ovci su rekli da je pisan za Aboridžine, a ne za Hrvate. Kritičari kažu da bi ovaj prijedlog zakona mogao "poništiti i ono malo što je u Hrvatskoj ostalo od sustava socijalne skrbi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnici socijalne naknade prema novom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi od sada će, prema tumačenju ministra zdravstva Darka Milinovića morati tu naknadu i zaraditi i to humanitarnim radom. Onaj tko odbije posao mogao bi ostati bez socijalne naknade. Za prvu odbijenu ponudu za posao ostat će bez trećine pomoći, a nakon što to napravi drugi put neće na nju imati pravo.

Porezni činovnici

Najavljene su i strože kontrole korisnika socijalne naknade, kako bi se smanjile zloporabe pa tako neće biti slučaj da netko ima trosobni stan u Zagrebu i da prima pomoć. Ministar Milinović najavio je kako će se definirati imovinski cenzus koji će imati isključivu svrhu bržeg radnog aktiviranja korisnika socijalne skrbi. Prema Prijedlogu zakona oni koji pokušaju neosnovano dobiti socijalnu pomoć i tako prevariti državu morat će platiti kaznu od 10 do 20 tisuća kuna. U slučaju da se naknadno utvrdi da su primali novac bez osnove, morat će taj novac i vratiti.

"Socijalni radnici ovim će se Zakonom pretvoriti tek u porezne činovnike i notare. U ovom Prijedlogu zakona HDZ-ovci su napravili sve što se nije trebalo napraviti", kažu SDP-ovci naglašavajući kako će prijedlog ministra Darka Milinovića dovesti do dodatne centralizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara