predsjednica vijeća HRT-a poziva Sabor da imenuje Programsko vijeće HRT-a

Predsjednica Vijeća HRTa Jadranka Kolarević danas je u otvorenom pismu predsjedniku Hrvatskog sabora upozorila da se novi Zakon o HRTa, donesen prije sedam mjeseci, ne provodi te je pozvala da se konačno imenuje Programsko vijeće HRTa.

"Stanje programa i preduga 'privremenost' stanja na HRT-u preteške su posljedice takve neodgovornosti neprovođenja zakona koji ste prihvatili", ocjenjuje Kolarević u pismu predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću.

Umjesto dosadašnjeg Vijeća HRT-a, kojemu je Kolarević na čelu nakon ostavke akademika Vlatka Silobrčića, po novom zakonu treba se ustrojiti novo tijelo - Programsko vijeće od 11 članova. Na temelju javnog poziva institucijama, udrugama i građanima saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je 15. travnja svih 145 pristiglih kandidatura i poslao ih saborskim klubovima na usuglašavanje, a o konačnoj listi treba glasovati Sabor.

Staro vijeće, kaže njegova predsjednica, već se sedam mjeseci sastaje "posljednji put", "nema nikakvog utjecaja na program, a 'privremeno ravnateljstvo i urednici' nedodirljivi su, ne odgovaraju nikomu i bez posljedica kroje program s kojim su svi nezadovoljni, osim tek nekih".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu smatrali potrebitim ni zatražiti suglasnost postojećeg Vijeća za ljetnu shemu", navodi, uz ostalo, Kolarević, koja ističe da ih jedino novo Programsko vijeće koje zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora i unaprjeđenjem radijskog i televizijskog programa može smijeniti ili potvrditi, te u interesu hrvatske javnosti utjecati na kvalitetu radijskog i TV programa.

"Koristim prigodu podsjetiti Vas na Vaše obaveze i činjenicu da je Hrvatski sabor stožerna zakonodavna institucija hrvatske države, da ste u njemu voljom hrvatskih građana, da ste u interesu građana RH koje u Saboru zastupate dužni provesti Zakon koji ste sami prije sedam mjeseci donijeli i konačno imenovati Programsko vijeće HRT-a", stoji u otvorenom pismu predsjednice Vijeća HRT-a Jadranka Kolarević predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću.

(Hina) pp mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara