Predsjednik Bolivije opći štrajk nazvao državnim udarom

Predsjednik Bolivije opći štrajk nazvao državnim udarom
Foto: EPA

U BOLIVIJI je danas počeo opći štrajk zbog sumnji da ljevičarski predsjednik Evo Morales namješta izbore, a socijalist Morales je prosvjede nazvao "državnim udarom".

"U tijeku je državni udar, desnica se priprema uz međunarodnu pomoć", rekao je pred novinarima 59-godišnji Morales, smjerajući na prosvjednike koji "ne dopuštaju prebrojavanje glasačkih listića" i "pale državne zgrade".

"Bolivija nije Venezuela"

Tijekom večeri u La Pazu i u drugim gradovima prosvjednici su se ponovo sukobili s redarstvenim snagama zapalivši zgradu izbornog povjerenstva u Santa Cruzu, na istoku zemlje, gospodarskom zamašnjaku zemlje i oporbenom središtu. Od nedjelje, kada su izbori održani, zapaljena su sjedišta još triju tijela lokalne vlasti koja nadziru izbore.

"Bolivija nije Venezuela", glasio je grafit u Santa Cruzu.

Izvanredno stanje

"Želim pozvati bolivijski narod da se mobilizira mirno, u okviru ustava, radi obrane demokracije", rekao je Morales koji je proglasio izvanredno stanje.

Danas se nastavilo sporo prebrojavanje glasova. Drugi krug izbora se ne održava ako pobjednik u prvom krugu dobije više od 50 posto glasova ili 40 posto plus prednost od 10 postotnih bodova ispred drugog kandidata.

Prema najnovijim službenim rezultatima nakon prebrojavanja 97 posto listića, Morales je osvojio 46,03 posto, a njegov glavni protukandidat, centrist Carlos Mesa, 37,35 posto, što je prednost blizu potrebnih 10 postotnih bodova.

Potpredsjednik bolivijskog Vrhovnog izbornog suda (TSE) Antonio Costa zatvorio je tu ustanovu kritizirajući sustav prebrojavanja.

U Washingtonu se sastanči zbog Bolivije

U ponedjeljak su promatrači Organizacije američkih država (OAS) izrazili "veliku zabrinutost i iznenađenje zbog radikalnog i teško shvatljivog zaokreta u vezi s tendencijom djelomičnih rezultata".

Sastanak o Boliviji održava se danas u Washingtonu, u sjedištu OAS-a koji je pristao na zahtjev vlade provesti reviziju prebrojavanja.

"Prijevara nije moguća", rekao je Edgar Gonzales, sudac TSE-a, jer "građani imaju pristup zapisnicima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara