Predsjednik EPP-a: Drago mi je vidjeti kako Plenković vodi svoju zemlju

Predsjednik EPP-a: Drago mi je vidjeti kako Plenković vodi svoju zemlju
Foto: EPA

PREDSJEDNIK HDZ-a i premijer Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održali su konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa Europske pučke stranke.

Plenković je rekao kako je velika čast na Kongresu pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije raspravljati o ulozi koju će Hrvatska obnašati prvih šest mjeseci sljedeće godine.

"Za nas politička obitelj pučana predstavlja obitelj zajedničkih vrijednosti koje dijelimo i u HDZ-u", rekao je Plenković, javlja RTL. 

Daul nahvalio Plenkovića

Potom je govorio Daul.

"Drago mi je vidjeti kako Plenković vodi svoju zemlju. Ponosan sam na njega. On je uistinu čelnik države i vlade koji će biti zapisan u povijesti. Jer se ne brine o onome što će se dogoditi na sljedećim izborima, nego što će biti sa sljedećim generacijama", kazao je Daul o Plenkoviću. 

"Imate prave vođe koji će vas povesti u budućnost vaše zemlje", rekao je Daul i o Andreju Plenkoviću i o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. 

Plenković se hvalio

"U Hrvatskoj smo, glavna tema Kongresa će biti zapadni Balkan", kazao je glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White. 

“Jedan dužnosnik mi je o ovom Kongresu rekao: 'Ti si doveo finale Lige prvaka u Zagreb'", rekao je Plenković i dodao da se organizacijom Kongresa pokazuje status HDZ-a u toj europskoj grupaciji, javlja RTL.

Daul progovorio i o ratu 

Daul je izrazio razumijevanje za hrvatski narod kada se radi o negativnim osjećajima proisteklim iz rata, naglasivši da je rođen u Strasbourgu, pograničnom gradu s Njemačkom, te shvaća da treba prevladati mržnju kako bi se išlo dalje.

"Pobijediti mržnju nije lako... Znam i razumijem hrvatski narod. Kako bi se prevladala, treba se ujediniti u Europi da bi sljedeće generacije mogle ići dalje", rekao je Daul, odlazeći predsjednik EPP-a, na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, uoči kongresa najvećeg europskog stranačkog bloka.

On je imao samo najljepše riječi za hrvatske čelnike, premijera i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović s kojom se sastao u utorak, ali i za Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za čelnicu Vijeća Europe što je nazvao iznimnim rezultatom u koji tada, priznao je, nije vjerovao.

Govorili o predsjedanju EU-om

"Predsjedavanje koje ćete preuzeti 1. siječnja bit će uspjeh 30. lipnja", poručio je sa sigurnošću premijeru Plenkoviću koji je najavio teme kongresa pučana - zapadni Balkan, akcijski plan za klimu te politike za mlade, ali i govorio o pripremama Hrvatske za predsjedanje tih šest mjeseci.

Najavio je da bi 26. kongres EPP-a koji je HDZ, "najsnažnija i najutjecajnija stranka u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća", organizirao u Zagrebu trebao prihvatiti dvije rezolucije, jednu oko politike proširenja koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a drugu koja se tiče demokratske revitalizacije u Europi.

Uz pripreme za Brexit, Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om želi dati svoj obol završnici pregovora o novom višegodišnjem proračunu EU-a, a najveći događaj bit će samit u svibnju na kojem želi "referentne zaključke" koji će odrediti daljnju "političku i institucionalnu dinamiku", rekao je Plenković koji će na marginama summita imati niz bilateralnih susreta koji su počeli već u utorak sastankom s Tuskom.

Sastanak s Angelom Merkel

Ključni bilateralni susret bit će održan kasnije u srijedu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra. Uz Tuska i Merkel, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, austrijski mandatar Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni gdje poslijepodne počinje plenarna sjednica bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša. Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. 

S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara