Predsjednik Europskog vijeća stigao u Zagreb, sastao se s Plenkovićem

Predsjednik Europskog vijeća stigao u Zagreb, sastao se s Plenkovićem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima primio je predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji će za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om pokušati postići dogovor o novom višegodišnjem financijskom okviru sa zemljama članicama. 

Dogovor o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica. 

Pokušaj stvaranja konsenzusa

Novi pokušaj ima hrvatsko predsjedništvo u suradnji s glavnim koordinatorom VFO-a, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji će kao "neutralan" u pregovorima pokušati ostvariti ono što Finci nisu. 

Radi se o pokušaju stvaranja konsenzusa između bogatijih zemalja, koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega primaju, i siromašnijih, kojima sredstva iz europskog proračuna služe za sustizanje bogatijih.

Plenković i Michel o tome će s novinarima razgovarati popodne. 

Predsjednik Europskog vijeća kasnije se sastaje i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a navečer će biti jedan od uzvanika na svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK). Ondje će biti i svi članovi Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara