PREDSJEDNIK HAITIJA PRISTAO NA MEĐUNARODNI MIROVNI PLAN

AUPRINCE, 21. veljače 2004. (Hina) Haićanski predsjednik JeanBertrand Aristide, suočen s višetjednom pobunom oporbe i nasiljem diljem države, pristao je u subotu na međunarodni mirovni plan koji predviđa korake za rješavanje krize u zemlji. L

"Prihvaćam plan", kratko je izjavio Aristide nakon sastanka s američkim državnim podtajnikom Rogerom Noriegom, koji je u subotu na čelu američkog izaslanstva doputovao u Haiti. Sa sobom je donio i međunarodni prijedlog za rješenje krize tijekom koje je dosad poginulo gotovo 60 ljudi.

Prijedlog, koji predviđa osnivanje širokog savjetodavnog tijela koje će potom imenovati novog, neutralnog i nezavisnog premijera koji će uživati povjerenje naroda, sačinile su SAD, Kanada, Francuska, Zajednica karipskih zemalja i Organizacija američkih država.

Plan također predviđa ostanak Aristidea na položaju do isteka mandata u veljači 2006., iako pobunjenici kao glavni preduvjet smirivanja krize zahtijevaju odlazak s vlasti sadašnjeg predsjednika države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno će izaslanstvo, nakon Aristideova pristanka, plan predstaviti oporbi i zatražiti da se o njemu očituje do ponedjeljka.

U međuvremenu su Sjedinjene Države, koje su još u četvrtak pozvale svoje državljane da napuste Haiti, priopćile da će iz zemlje povući i veći dio diplomatskog osoblja i ostaviti samo najnužnije. Kao razlog je navedeno sve veće nasilje koje se širi zemljom.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara