Predsjednik Hajduka platio 60.000 kuna zbog bespravne gradnje, Ministarstvo prijeti rušenjem!

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Hajduk.hr

PREDSJEDNIK Hajduka, donedavni gradski vijećnik i vlasnik Slastica Bobis Joško Svaguša kažnjen je na Prekršajnom sudu u Splitu sa 60 tisuća kuna globe zbog dogradnje objekta na Zvončacu bez građevinske dozvole.

Ako neće Svaguša sam, Ministarstvo će ukloniti dogradnju o njegovom trošku

Svaguša je kaznu platio koncem prošle godine, zajedno s 500 kuna troškova, no objekt nije vratio u prvobitno stanje, premda je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo rješenje o uklanjanju bespravno izvedene dogradnje.

Glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević kaže da će Svagušin problem biti riješen kao i drugi. Ministarstvo će ukloniti bespravnu gradnju o trošku investitora. Kada? Kada dođe na red, kaže Gojević.

Bobis na Zvončacu jedno je od omiljenih okupljališta Splićana. Baš u tom objektu svoje je prve minute gradonačelničkog mandata proveo i Željko Kerum, kada je u Svagušinom društvu, jutro poslije izborne pobjede, uhodio zaposlenike gradske uprave bilježeći kad dolaze na posao u Banovinu, udaljenu ni 50 metara od Bobisovog štekata.

Pokušali smo dobiti komentar Joška Svaguše. Prvo je bio na sastanku, a onda se nije više javljao. Postupak je inače proveden nakon inspekcijskog nadzora obavljenog u travnju 2006. godine po prijavi Komunalne službe Grada Splita, vlasnika prostora. S obzirom tko sada caruje Banovinom, takvo što danas bi bilo nezamislivo. 

Već platio zbog izrabljivanja radnica, postupak privukao pažnju poreznika

Vlasnik Bobisa već je odriješio kesu na Prekršajnom sudu, 2007. godine pravomoćno je osuđen za izrabljivanje radnica na 21 tisuću kuna. Bobis je, pak, kao pravna osoba morao platiti 183 tisuće kuna.

Radnice su obilato premašivale tjednu normu od 40 radnih sati. To im nije bilo obračunato, a problem je ispao i što je Svaguša tražio od radnica da rade duže od zakonski predviđenih 10 prekovremenih radnih sati tjedno. Jedna je nakupila čak 63 radna sata za tjedan dana.

Sporno je bilo i što je naredio noćni rad premda za to nije bilo potrebe zbog više sile ili sprječavanja kvara na sirovinama, utvrdio je sud. Propusti su zabilježeni sredinom 2005. godine u pogonu za proizvodnju slastica, te na prodajnim mjestima u Marulićevoj i Marmontovoj ulici. 

Prekršajni postupak privukao je i pažnju poreznika, koji su se zainteresirali za slučaj zbog neplaćenih davanja za neobračunate radne sate. Dok je postupak protiv Svaguše na vrijeme pravomoćno okončan, mnogi su se krupni igrači, poput nekih velikih prodajnih lanaca izvukli "lišo" jer je nastupila zastara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara