Predsjednik HHO-a bivšu tvrtku oštetio za 390.000 kuna?

Predsjednik HHO-a bivšu tvrtku oštetio za 390.000 kuna?

PROTIV Danijela Ivina, predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora navodno je podignuta optužnica zbog sumnje da je kao predsjednik Nadzornog odbora Geotehnike oštetio tu tvrtku za oko 390 tisuća kuna.

Nedavno izabrani predsjednik HHO-a navodno je stan od 83 kvadrata u zagrebačkoj Horvaćanskoj ulici prodao bivšem predstojniku Mesićeva ureda Željku Dobranoviću za 133 tisuće kuna ili četvrtinu stvarne tržišne cijene.

U HHO-u su znali da je protiv Ivina podignuta kaznena prijava, no unatoč tome Ivin je postao predsjednik organizacije.

"Mi smo znali da postoji istraga, sad smo čuli i da postoji optužnica koju još nismo vidjeli. Ona će biti dostupna odvjetnicima krajem ovog mjeseca, a 29. kolovoza i mi imamo, još ranije najavljeni, sastanak Izvršnog odbora na kojem ćemo onda, naravno nakon što proučimo informacije koje ćemo dotad prikupiti o slučaju, moći donijeti neke odluke" - rekao je za Index Silobrčić Vlatko, potpredsjednik HHO-a i Ivinov zamjenik.

Na upit kako je moguće da je osoba s kaznenom prijavom postala predsjednik organizacije koja se bori za ljudska prava, Silobrčić nam kaže kako bi takva nemogućnost značila kršenje građanskih prava čovjeka.

"Ako uzmete u obzir da se neke istrage u Republici Hrvatskoj vode godinama onda bi to značilo da svatko tko je u takvoj situaciji zapravo nema sva građanska prava, da ne smije javno djelovati dok se istraga vodi, a to je potpuno suprotno svakoj logici jer čak i kad je optužnica podignuta još krivnja nije dokazana" - smatra Silobrčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li Ivin dati ostavku ili hoće li Izvršni odbor zatražiti njegovu ostavku, Silobrčić odgovara: "O takvoj opciji smo unaprijed razgovarali, ali mislim da je najpametnije pričekati ovaj sastanak i vidjeti kako će se on odvijati".

Ivin je u razgovoru za Jutarnji list kazao kako će ponuditi svoj mandat na raspolaganje postane li optužnica pravomoćna, te je odbacio sve navode iz prijave. No, zanimljivo je da je tijekom svog izbora za predsjednika HHO-a kazao kako će, ako Državno odvjetništvo skupi hrabrost podignuti optužnicu, istog trenutka podnijeti ostavku.

Danijel Ivin, jedan od osnivača HHO-a, u svibnju je na mjestu predsjednika HHO-a zamijenio Žarka Puhovskog koji je tu dužnost vršio sedam godina i to nakon drugog kruga glasanja. Već nakon što se kandidirao Puhovski i tadašnji potpredsjednik Miljević informirali su se o kaznenoj prijavi koja je podignuta protiv njega zbog navodnih malverzacija dok je bio na čelu Nadzornog odbora Geotehnike. Ivin je tada kazao kako se tu radi o politici, a ne o kaznenom djelu.

Iz Županijskog Državnog odvjetništva u Zagrebu još nam nije stigla službena potvrda o podizanju optužnice protiv Ivina.

A.H.
Foto: Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara