Predsjednik HND-a: Slobodno novinarstvo preduvjet svih sloboda

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić upozorio je danas, u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, da je "slobodno novinstvo i novinarstvo preduvjet svih ostalih sloboda".

"Podsjećamo na to novinare i vlasnike medija, ali i ostale aktere javnog života da sloboda u suvremenoj demokraciji i vladavini prava znači sukladnost slobode, odnosno da je moja sloboda ograničena slobodom drugoga", poručio je Lučić u priopćenju.

Predsjednik HND-a poziva stoga novinare na odgovoran pristup svom poslu, koji podrazumijeva davanje prava i drugome da iznese svoje mišljenje.

"Neprihvatljiva su prava koja ne slijede i jednake odgovornosti. Dati drugome da govori i čuti ga, u tomu je sadržan odsudan zahtjev koji se postavlja svakom čovjeku, a onda osobito profesionalnom novinaru i uredniku."

Lučić ističe da slobodni mediji imaju "dragocjenu" ulogu u širenju kulture dijaloga. Stoga podsjeća da profesionalna umješnost i savjest kod novinara, više nego kod drugih profesija, trebaju činiti jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. "Samo pod tim i takvim kondicijama, moguće je govoriti o novinarstvu kao tzv. četvrtoj vlasti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lučić upozorava na "razarajući učinak" senzacionalizma, dezinformacija, ksenofobije, kršenja nacionalnih, vjerskih, seksualnih i inih ljudskih prava. Tomu pribraja i "presezanje" u područje privatnog i intimnog života nemoćnih i najmlađih u društvu. No, za takvo stanje ne krivi samo novinare i vlasnike medija već i ostale aktere javnog života.

"Izostanak javne kontrole i samokontrole nije jamstvom slobode medija, nego načinom na koji se javna glasila pretvaraju u javno zastrašivanje! Mi novinari, pozvani smo, više no ostali, držati se jasnih pravila zapisanih, među ostalim, i u Kodeksu časti HND-a, a ona jamče pluralizam, sudioništvo i poštivanje publike."

Predsjednik HND-a pozvao je kolege da se prisjete brojnih novinarskih žrtava u tek završenom ratu u Iraku, "a koje nas, pak podsjećaju na hrvatske novinare što su obavljajući svoj svakodnevni posao pali u Domovinskom ratu".

(Hina) so vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara