Predsjednik IDS-a vladin potez nazvao igrokazom, kaže da Uljanik gura u stečaj

Predsjednik IDS-a vladin potez nazvao igrokazom, kaže da Uljanik gura u stečaj
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

PULSKI gradonačelnik Boris Miletić poručio je u izjavi za javnost da je današnjim imenovanjem nove stečajne upraviteljice za Uljanik vlada konačno jasno dala do znanja da će učiniti sve što je potrebno da Uljanik gurne u likvidaciju, a radnike pošalje na ulicu.

Vladinu odluku nazvao sramotnom

"Drugog racionalnog objašnjena za ovu sramotnu odluku naprosto nema jer kako tumačiti činjenicu da plan dosadašnjeg stečajnog upravitelja s jasnim i konkretnim pretpostavkama za daljnji nastavak brodogradnje u Puli, koji je bio prihvatljiv svima - radnicima, sindikatima, investitorima i nama kao lokalnoj samoupravi - vladi nije prihvatljiv?" istaknuo je Miletić.

Ocijenio je kako je vlada očito odlučila "ignorirati jedan dobar i smislen plan te razriješiti dosadašnjega stečajnog upravitelja i brže-bolje pronaći bilo kakav pravni način koji će označiti konačni kraj Uljanika".

"Produžavaju agoniju izmučenih radnika"

"Ovim činom vlada produžava agoniju ionako već izmučenih radnika i nepotrebno gubi dragocjeno vrijeme. Da se razumijemo, apsolutno podržavamo spas riječkoga 3. maja, no sada je sasvim očita intencija vlade da se novim jamstvom od 150 milijuna kuna riječki škver spasi na štetu Uljanika. Pitam se zašto naše brodogradilište nema isti tretman", istaknuo je Miletić i upitao: "Zar su naši radnici manje vrijedni?"

Istaknuvši kako je Republika Hrvatska najveći pojedinačni vlasnik Uljanika i najveći vjerovnik članica Grupe, a sudbina pulskog brodogradilišta i tisuća radnika je i dalje u rukama vlade koja je, umjesto rješenja, odlučila nastaviti igrokaz, gradonačelnik Miletić je zaključio kako se ozbiljne vlade kojima je stalo do svojih strateških grana i do radnika jednostavno tako ne ponašaju.

Na izvještajnom ročištu Uljanika d.d. u petak u Pazinu umjesto odluke o izradi stečajnog plana ili likvidacije tvrtke kao većinski vjerovnik s gotovo tri milijarde kuna i 70 posto ukupnih tražbina država je zatražila imenovanje nove stečajne upraviteljice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara