Predsjednik iračke vlade jamči Sadamu pravedno suđenje

PREDSJEDNIK Vijeća za privremenu upravu Irakom, Abdel Aziz al-Hakim, rekao je u intervjuu za El Pais, objavljenom u ponedjeljak, da bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu "jamči pravedno suđenje" u zemlji, a zauzeo se i za sudjelovanje francuskih i njemačkih tvrtki u obnovi Iraka.

Upitan o mogućnosti izricanja smrtne kazne bivšem iračkom diktatoru, Al-Hakim je rekao da "smrtna kazna postoji u važećim iračkim zakonima" i da "trenutačno, u Iraku ne postoji veći kriminalac od Sadama, no o tome će biti odlučeno na suđenju".

Al-Hakim je dodao da su neki članovi prijelazne iračke vlade "prije nekoliko sati razgovarali sa Sadamom". "Dokazao je da se ne kaje... Gorljivo je branio svoje argumente i opravdavao svoje zločine", rekao je.

"Radije bismo da mu se sudi u Iraku", dodao je, podsjećajući da je 10. prosinca u Iraku osnovan sud za ratne zločine.

Sud je nadležan za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji su počinjeni od 14. srpnja 1968., kada je Sadamova stranka Baath došla na vlast, i 1. svibnja 2003., kada je američki predsjednik George W. Bush proglasio prestanak sukoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik prijelazne iračke vlade ocijenio je i da bi "Francuska, Njemačka i druge zemlje trebale također sudjelovati u obnovi" Iraka, nakon što su Sjedinjene Države iz tog posla isključile sve zemlje koje su se protivile ratu.

Pozitivno je odgovorio na pitanje novinara namjerava li njegova vlada ugovore o obnovi dodijeliti i francuskim i njemačkim tvrtkama.

Izrazio je također i želju da Sadamovo uhićenje "ubrza odlazak" "okupacijskih snaga".

Iračko izaslanstvo predvođeno Al-Hakimom nalazilo se u subotu i nedjelju u posjetu Španjolskoj, prvoj etapi europske turneje koju će nastaviti u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara