Predsjednik Mesić čestitao nagrađenim mladim znanstvenicima

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je večeras mladim znanstvenicima i umjetnicima na njihovu doprinosu u akademskoj 2001./2002. prigodom dodjeljivanja godišnje nagrade zagrebačkog Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika.

Nagrađeno je četvero mladih znanstvenika sa područja prirodnih znanosti, dvoje s područja humanističkih znanosti, zatim dvoje s područja biotehničkih, troje s područja biomedicinskih znanosti, troje s područja društvenih znanosti, te dvoje mladih umjetnika s polja likovne umjetnosti.

Nagrade, koje su mladim znanstvenicima i umjetnicima uručili predsjednik Društva Željko Horvatić, rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer i predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Nada Ciković, sastoji se od četiri tisuće kuna i diplome.

Predsjednik Mesić je rekao kako društvo koje raspolaže obrazovanim ljudima lakše prihvaća promjene koje se događaju u njegovom okruženju i pripremljeno je na izazove koje sa sobom nosi budućnost. Nasuprot tome, dodao je, u onom društvu gdje se ljudskim potencijalima i znanju ne pridaje značenje, prijeti opasnost zaostajanja za suvremenim svijetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Takva opasnost prijeti i Hrvatskoj, koja se nalazi u kritičnom trenutku strategije budućeg razvoja´, upozorio je predsjednik Mesić.

´Čak i kad bi mnogostruko povećale izdvajanja za znanost, tranzicijske zemlje, ili Hrvatska, ne bi riješile vlastita razvojna ograničenja, strukturne probleme i nedoumice jer potrebno je učiniti mnogo više, a prije svega promijeniti našu svijest o znanju kao temeljnom resursu društva, naš odnos prema znanstvenicima i, posebice, mladim znanstvenicima osigurati budućnost za rad i za egzistenciju´, naglasio je hrvatski predsjednik poručivši kako je Europa naša sudbina i budućnost.

Nagrađenima je večeras čestitao i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, a svečanosti je, uz ostale nazočio i potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Godišnju nagradu zaslužnim mladim znanstvenicima i umjetnicima za njihov znanstveni i umjetnički doprinos Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodjeljuje se već peti puta.

U kraćem koncertnom programu nastupio je Arsen Dedić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara