Predsjednik Mesić o izjavi američkog predsjednika

PREDSJEDNIK države Stjepan Mesić za današnjeg posjeta Ratnoj luci Lori, na novinarski upit nije želio komentirati izjavu američkog predsjednika Georgea Busha koji je, kako prenose mediji, u pisanom odgovoru na govor novoimenovanog hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Jurice, rekao, uz ostalo, kako se "nada da će vidjeti više izvrsne aktivnosti Hrvatske u Iraku".

Upitan kako će se kao predsjednik države, postaviti ako Vlada Ive Sanadera ispuni Bushovu želju za vojno sudjelovanje Hrvatske u Iraku, Mesić je kratko odgovorio: "To će se tek čuti."

Novinari su ustrajali na njegovu odgovoru, pitajući ga zašto se odbija očitovati o tako važnu pitanju, na što je Mesić uzvratio: "Sve ćete doznati na vrijeme. Ne izbjegavam odgovor, nego ističem kako još nije donesena nikakva odluka, a nije se mogla ni donijeti jer o tome još nismo razgovarali."

Ponovio je kako je javnosti poznato njegovo stajalište o sudjelovanju Hrvatske vojske u vojnim misijama diljem svijeta, te da podupire samo vojne operacije u sklopu višenacionalnih snaga pod pokroviteljstvom UN-a.

Na upit kako komentira ocjenu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da je rat u Iraku bio nelegalan, Mesić je kazao kako je činjenica da vojna akcija u toj zemlji nije dobila legitimitet UN-a.

"Vojne operacije u Iraku koje vode SAD i saveznici sigurno su pomogle u svrgavanju diktatorskog režima kako bi se uspostavio mir u tom dijelu svijeta koji se mora demokratizirati. No nije na meni da prosuđujem kako je vojna akcija vođena, je li bila tempirana na vrijeme ili je možda sve bilo preuranjeno", kazao je predsjednik Mesić.

Upitan slaže li se s Annanovom ocjenom da je vojna akcija u Iraku bila "nelegitimna", Mesić je odgovorio kako "samo može reći da nije bila pod pokroviteljstvom UN-a".

Predsjednik Mesić posjetio je danas Ratnu luku Lora u povodu proslave 13. obljetnice HRM-a i Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM),
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara