Predsjednik Mesić odbio pomilovati mladog ubojicu dviju Makaranki

PREDSJEDNIK Republike Stipe Mesić odbio je zahtjev za pomilovanjem 22-godišnjeg Ivana Primorca, prošle godine pravomoćno osuđenog na dvije godine zatvora zbog toga što je sa svojim sportskim automobilom pregazio dvije djevojke koje su poginule.

Komisija za pomilovanje odbila je molbu jer nije imala opravdane razloge, a ministrica pravosuđa, koja o molbi mora dati mišljenje komisiji za pomilovanje, predložila je komisiji odbijanje molbe.

Ana Andrijašević i Kata Erceg, 16-godišnje djevojke, učenice drugog razreda makarske gimnazije čekale su 29. listopada 2002. na nogostupu da prijeđu cestu, kada je na njih, brzinom većom od 80 kilometara na sat, naletio Ivan Primorac za upravljačem skupocjenog BMW-a Z2 , kojeg je nedugo prije dobio kao rođendanski dar od oca, Marijana Primorca, poznatog hercegovačkog tajkuna.

Primorac mlađi, bez vozačke dozvole i vozačkog iskustva, izgubio je kontrolu nad vozilom i pregazio djevojke koje su netom prije izašle iz obližnje zgrade gimnazije. Od siline udara jedna djevojka je poginula na mjestu nesreće, dok je druga preminula nakon nekoliko minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjskom presudom Ivan Primorac je dobio dvije i pol godine zatvora, no nakon žalbe je Izvanraspravno vijeće splitskog županijsklog suda smanjilo kaznu na dvije godine. Ono što je posebno zgrozilo roditelje poginulih djevojaka, ali i širu javnost, je dio obrazloženja presude drugostupanjskog suda u kojem je pisalo da mladi Primorac "potiče iz obitelji društveno prihvatljivog ponašanja, koja je prema njemu iskazala osobitu brigu i omogućila mu studiranje u inozemstvu", što je prema mišljenju Županijskog suda, prvostupanjski sud previdio u izricanju presude.

Studiranje u inozemstvu, točnije u menadžerskoj školi u Švicarskoj, Primorcu je omogućeno do kraja školovanja, nakon čega je upućen na služenje kazne u kaznenom zavodu otvorenog tipa u Valturi pored Pule. U tamošnjoj kaznionici obično "služe" počinitelji teških prometnih djela, zatvor nije ograđen, a pravosudni policajci u njemu su ustvari nenaoružani čuvari.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara