Predsjednik Mesić otvorio sajam "GAST 2003"

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić otvorio je danas u Splitu Sajam prehrane, pića, ugostiteljstva i hotelske opreme ´GAST 2003´, jedan od najvećih te vrste u zemlji.

´Svi u Hrvatskoj možemo živjeti u blagostanju, ako aktiviramo njezine velike gospodarske, zemljopisne i kadrovske potencijale´, rekao je predsjednik Mesić na potom održanom gospodarskom forumu.

No nedopustivo je, kazao je predsjednik, da mi izvozimo roba i usluga u vrijednosti od 4,5 milijarde dolara a uvozimo za devet milijardi dolara. To moramo promijeniti, a osnovni uvjet je jačanje proizvodnje, rekao je predsjednik Mesić.

Dalmacija može biti generator razvoja cijele države jer su njezina brodogradnja i turizam isključivo orijentirani na izvoz, ali treba biti dobro organiziran, rekao je Mesić, istaknuvši pritom i značaj gradnje autoceste Zagreb-Split.

´Vidimo na ovom forumu primjer općine Dugopolje koja je izišla iz siromaštva zahvaljujući sposobnosti ljudi koji su uspostavili gospodarsku zonu i koji su najveći dio posla obavili sami. Ova općina Dugopolje podsjetila me na isti slučaj siromašne općine Buzet, koji je za svaku pohvalu´, rekao je Mesić.

´Naravno, postoje i ograničenja jer nemamo više velike ekonomske sisteme te je teško razvijati malo poduzetništvo bez njih, ali dok se stvore veliki sistemi, razvijajmo ono što možemo i ono što imamo´, kazao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Za ulazak u Europsku uniju moramo imati europske standarde. Ne treba se plašiti stranog kapitala nego se moramo plašiti samo onda ako strani kapital neće k nama. Naš cilj mora biti da strani kapital, kad dođe u Hrvatsku, novostvoreni kapital reinvestira opet u Hrvatskoj. Ne smijemo stalno plakati ´te imali smo rat, te tajkunizaciju´´, kazao je predsjednik Mesić.

Odgovarajući na pitanja novinara o utjecaju iračke krize na hrvatski turizam, predsjednik Mesić je kazao kako je sasvim siguran da mogući rat u Iraku neće ugroziti hrvatski turizam, nego da će ga, dapače, povećati. Dopuštenje preleta civilnih aviona i njihovog slijetanja radi goriva nije vojni angažman, rekao je Mesić.

Ukoliko dođe do rata u Iraku, Hrvatska, koja je u antiterorističkoj koaliciji, i u tom smislu mora surađivati, ali Hrvatska nije na putevima tog sukoba. Turisti koji su ranije odlazili na odmor na Istok, dolazit će u Europu, drži Mesić. ´Moramo se pripremiti da pružimo kvalitetu jer će u tom slučaju turista biti znatno više nego do sada´, ocijenio je predsjednik Mesić.

Na upit da komentira izjavu v.d. ravnatelj USKOK-a Željka Žganjera da utjecaj mafije seže visoko u sudstvu i drugim državnim institucijama, Mesić je odgovorio: ´Ako ni jedna afera ne dođe do kraja, ako se ništa ne izvede na čistac, onda znači da je negdje usko grlo i da negdje uistinu zapinje. Vidimo primjer Croatia busa, čiji radnici tvrde da u toj tvrtki ima kriminala, a u isto vrijeme u legalnim sustavima se tvrdi da nema. Sigurno da takve stvari trebaju biti izvedene na čistac´, kazao je predsjednik.

Predsjednik Mesić je tijekom boravka u Splitu održao i kraću tribinu na kojoj je odgovarao na pitanja studenata. Posjetio je Ekonomski fakultet u Splitu, sastao se sa čelništvom splitskog Sveučilišta, a posjetit će i Centar za odgoj i obrazovanje ´Juraj Bonači´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara