Predsjednik Mesić u Beogradu na summitu SEECP-a

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u srijedu ujutro u Beograd gdje će sudjelovati na 6. summitu čelnika zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) posvećenom regionalnoj suradnji i stabilnosti te budućoj ulozi SEECP-a.

Odmah po dolasku u hotel Hyatt u kojem se održava skup predsjednik se sastao s albanskim predsjednikom Alfredom Moisiujem.

Kako se očekuje predsjednik Mesić govori9t će na skupu, a na marginama summita održat će više bilateralnih susreta. Sastanak na vrhu u Beogradu okupio je, uz domaćina predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, predsjednika Albanije Alfreda Moisiua, predsjednika Predsjedništva BiH Dragana Čovića, bugarskog predsjednika Georgija Parvanova, grčkog premijera Costasa Simitisa, predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, predsjednika rumunjskog parlamenta i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Glavne teme skupa - najvećeg održanog u Beogradu od summita nesvrstanih 1989. godine - bit će, prema najavama, regionalna suradnja i stabilnost kao i buduća uloga SEECP-a.

Inače, to je prvi posjet predsjednika Mesića Beogradu od rujna 1991. Mesić je postao predsjednik predsjedništva SFRJ u srpnju 1991., a formalno je podnio ostavku na tu dužnost u prosincu iste godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi regionalna je inicijativa pokrenuta 1996. godine s ciljem ostvarivanja i unapređivanja suradnje, stabilnosti i sigurnosti u regiji. Njezine članice su Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora i Turska, dok Hrvatska ima status promatrača.

Tijekom poslijepodneva očekuje se usvajanje završnih dokumenata skupa.

Na 6. summitu zemalja SEECP-a jednogodišnje predsjedanje inicijativom od Srbije i Crne Gore preuzet će Bosna i Hercegovina.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara