predsjednik mesić u hnb-u

Predsjednik Republike Stjepan Mesić ponovio je danas da podržava posljednje mjere Hrvatske narodne banke o ograničavanju kreditnih plasmana banaka, te ponovio potrebu za usmjerenjem od uvozne ka izvoznoj privredi. L

Podržavam mjere HNB-a jer smatram da su usmjerene tome da se Hrvatskoj ne dogodi nešto što bi izišlo izvan kontrole, da nam se ne dogodi južnoamerički sindrom, kazao je predsjednik Mesić za posjeta HNB-a. Istaknuo je i kako su Hrvatskoj potrebni impulsi rasta, te usmjerenje od uvozne ka izvoznoj privredi.

Predsjednik države sa suradnicima je obišao HNB, posjetivši uz ostalo i njen trezor, te razgovarao s čelnicima središnje banke i drugim članovima Savjeta HNB-a.

Posljednjim svojim mjerama HNB je ograničila rast kreditnih plasmana banaka na 16 posto u ovoj godini, te uvela obvezu bankama o dnevnoj 35-postotnoj pokrivenosti deviznih obveza deviznim potraživanjima.

Guverner središnje banke Željko Rohatinski istaknuo je da je cilj tih mjera minimiziranje mogućnosti da se ono što se dogodilo u Južnoj Americi dogodi i u Hrvatskoj.

Izrazio je i uvjerenje kako mjere HNB-a neće dovesti do restrikcija plasmana banaka koje bi mogle ugroziti rast BDP-a. I predsjednika Mesića zanimalo je da li bi te mjere mogle zaustaviti razvoj malog i srednjeg poduzetništva i razvoj turističke privrede.

Rohatinski je istaknuo i kako je jedan od razloga za donošenje mjera središnje banke bio rast zaduženja banaka u inozemstvu. Objasnio je to i činjenicom da se bankama isplati poslovati u Hrvatskoj uz ostalo i zbog velike potražnje za kreditima, zbog nešto većih kamatnih stopa nego u eurozoni. Poslovanje tih banaka vrlo je profitabilno, njihova stopa dobiti je oko tri puta viša nego u zemljama EU i zato im se isplati zaduživati i plasirati ta sredstva uz pritisak na apercijaciju tečaja, kazao je.

Guverner Rohatinski upozorio je i na rast vanjskog duga koji trenutno iznosi oko 15,2 milijarde dolara. Predsjednik Mesić ocjenjuje da taj dug još nije zabrinjavajući, ali da bi bilo zabrinjavajuće ako bi i dalje tako rastao.

Rohatinski je najavio da će središnja banka uskoro početi za državni proračun obavljati poslove deviznog i kunskog prometa, poslove fiskalnog agenta, te upravljanje i dijelom javnog duga. To će nam omogućiti da razvijemo neke nove instrumente monetarne politike, kazao je.

Posjetu i razgovorima u HNB-u bio je nazočan i ministar financija Mato Crkvenac koji je istaknuo da će se u Vladi ustrajati na tomu da se gospodarski rast održi i ubrza, da se održi makroekonomska stabilnost i niska inflacija, a očekuje i da se poveća rejting Hrvatske. U prvi plan uz gospodarski rast, stabilnost i zapošljavanje dolazi i povećanje izvoza, kazao je, najavljujući projekt poreznog stimuliranja istraživanja i razvoja gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara