Predsjednik Mjanmara pozvao da se kazne zločini nad Rohindžama

Predsjednik Mjanmara pozvao da se kazne zločini nad Rohindžama
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Mjanmara Win Myint danas je pozvao na kazneno gonjenje vojnika koji su ubijali civile Rohindže tijekom vojne kampanje 2017. koja je u izbjeglištvo u Bangladeš potjerala više od 730 tisuća pripadnika te manjine.

Želi se zaštititi generale?

Objava iz Ureda predsjednika dolazi nakon što je istraga nominalno neovisne komisije zaključila da su vojnici počinili ratne zločine, no ne i genocid, a što je razljutilo skupine za ljudska prava.

"Predsjednik se slaže da treba biti dodatnih kriminalnih istraga", stoji u priopćenju.

No aktivisti ističu da su istragom obuhvaćeni vojnici niskog ranga kako bi se od međunarodne pravde zaštitili generali.

Na snagu će stupiti hitne mjere?

Visoki sud Ujedinjenih naroda u četvrtak bi mogao donijeti odluku o stupanju hitnih mjera na snagu kako bi se spriječio genocid koji se navodno odvija nad Rohindžama. Riječ je o jednoj od tri međunarodne optužnice podnesene kako bi se dobila pravda za manjinske Rohindže. 

Neovisna komisija za istragu (ICOE) koju je imenovala vlada Mjanmara zaključila je da su se vojnici koristili neproporcionalnom silom i počinili zločine poput ubojstava "nedužnih seljaka i uništavanja njihovih domova". 

No ICOE je zaključio i da to nasilje nije provedeno s namjerom genocida, što je stajalište suprotno ocjeni stručnjaka UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara