Predsjednik Republike primio izaslanstvo Vrhovnog suda

Predsjednik Republike Stjepan Mesić razgovarao je danas o stanju u pravosuđu s izaslanstvom Vrhovnog suda na čelu s njegovim predsjednikom Ivicom Crnićem.

" Predsjednika Republike, koji ima ovlasti po Ustavu brinuti se o usklađenom djelovanju sve tri državne vlasti, zakonodavne, izvršne i sudbene informirali smo o stanju u sudbenom dijelu vlasti", rekao je nakon razgovora iza zatvorenih vrata predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić.

Predsjedniku Republike predočeni su problemi s kojima se susreću sudovi počevši od velikog broja novih ili izmijenjenih zakona, koji su često i međusobno neusklađeni, ali i da suci uopće nemaju mogućnosti da se pripreme za njihovu primjenu, kazao je Crnić.

Ukazano je i na veliki broj predmeta pred sudovima. Hrvatski sudovi godišnje rješavaju oko 2,8 milijuna predmeta, a od toga je 1,5 milijuna predmeta koji su te kalendarske godine kao novi primljeni u sudove. To znači da ne postoje drugi društveni mehanizmi koji bi omogućili da se sporovi riješe bez suda i sprječavali da se tako brojni sporovi pojavljuju na sudovima, upozorio je Crnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bilo je riječi i o problemima popunjavanja sudova dovoljnim brojem sudaca koji bi se mogao riješiti angažiranjem sudskih savjetnika na određeno vrijeme radi rješavanja zaostalih predmeta, osobito onih manje društvene važnosti, rekao je Crnić.

Savjetnik predsjednika Republike Igor Dekanić rekao je da je Mesić u razgovoru naglasio važnost trodiobe vlasti, borbe za razvitak vladavine prava kao temeljnih načela demokracije.

Ne govoreći o konkretnim sudskim postupcima Mesić je u razgovoru istaknuo i da rješavanje nekih pojedinačnih slučajeva remeti sliku o hrvatskom pravosuđu , što je osobito važno za njen pristup u Europsku uniju, prenio je Dekanić.

(Hina) ggrb az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara