Predsjednik uprave "Belja" i članovi Nadzornog odbora povukli ostavke

PREDSJEDNIK Uprave Belja d.d. Ivica Vrkić te članovi Nadzornog odbora Belja povukli su svoje ostavke nakon popodnevnog sastanka u Osijeku s predstavnicima Hrvatske udruge sindikata (HUS) na čelu s predsjednikom Zdenkom Mučnjakom, te predstavnicima lokalne vlasti Osječkobaranjske županije.

Po završetku sastanka, kojeg je inicirao HUS, predsjednik Uprave "Belja" Vrkić izjavio je da je ostavku prije nekoliko dana podnio jer više nije bilo moguće raditi u uvjetima "stalne destrukcije PPDIV-a i Šime Oreškovića". Dodao je da je Orešković "nagovarao kombajnere da idu u štrajk, i to u vrijeme žetve".

"Stajalište HUS-a koji nas je pozvao da povučemo ostavke i nastavimo s procesom privatizacije, ocijenio sam konstruktivnim i dobronamjernim, jer nam je isti cilj a to je poštena privatizacija Belja i osiguravanje posla za oko 2500 zaposlenih radnika" kazao je Vrkić.

Dodao je kako su ga nakon podnošenja ostavke i radnici i belomanastirske lokalne vlast tražile da se vrati. "Itekako sam kao predsjednik Uprave svjestan što Belje d.d. znači za budućnost cijele Baranje", rekao je Vrkić, istaknuvši da su osim redovitih isplata plaća, isplaćena i sva dugovanja prema kooperantima.

Ivica Buconjić, predsjednik Nadzornog odbora (NO) Belja, - koji je također, uz potpredsjednika Krešu Bubalu i člana NO Davorina Bubalovića povukao ostakvu - izjavio je da je to učinio budući da su iz HUS-a uputili javni poziv da završe započetu privatizaciju "Belja".

Dodao je kako je i tijekom današnjeg sastanka predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak "jasno pokazao da je uloga sindikata štititi interese radnika a ne osobne interese pojedinaca, kao što to čini PPDIV".

Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Branimir Glavaš, rekao je kako je "natječaj (za privatizaciju Belja) koji treba biti raspisan ovih dana, jedan je od najkvalitetnijih natječaja vezanih za privatizaciju jer su u njemu postignuti dogovori svih strana".

Dodao je kako je "sugestija je Vlade da ova ekipa Uprave i Nadzornog odbora ,Belja, u suradnji s lokalnom vlasti, treba ustrajati da proces privatizacije koji je u tijeku, prođe na zadovoljavajući i moralan način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To, uz ostalo, podrazumijeva da država u iduće tri godine ima 25 posto dionica, da onaj tko uđe u Belje mora uložiti 250 milijuna kuna i jamčiti radna mjesta svih zaposlenih, a da država otpisuje dug od 170 milijuna kuna", kazao je Glavaš.

Predsjednik osječko-baranjske županijske skupštine napomenuo je također da su se predstavnici lokalnih vlasti "odazvali pozivu HUS-a jer su im interesi isti - briga za budućnost Belja, njezinih radnika, te Baranje i Osječko-baranjske županije".

Sastanku je bio nazočan i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević, koji je istaknuo kako podupire sve što su predsjednik Uprave "Belja" Vrkić i Nadzorni odbor u suradnji s lokalnom vlasti učinili u dosadašnjem tijeku privatizacije".

Založio je da se nakon raspisanog natječaja jave svi zainteresirani.

Državni tajnik Kovačević dodao je kako je "Vlada imala socijalnog sluha za Belje te im pomogla u rješavanju zaostale četiri plaće u iznosu od 20 milijuna kuna".

Ocijenio je i da Šime Orešković iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) "stvara medijski kaos koji najviše šteti zaposlenicima Belja d.d.".

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak, rekao je da "zbog budućnosti Belja i privatizacije za koju natječaj treba biti raspisan, HUS traži da rukovodstvo zamrzne svoje ostavke.

Ocijenio je kako je predloženi koncept privatizacije "Belja" dobar, te da su "medijski napisi i podnijete ostavke ozbiljno ugrozili proces privatizacije, što je i razlog zbog kojeg je HUS zatražio da se one povuku".

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, u izjavi Hini u Aljmašu - prije sastanka predstavnika HUS-a, lokalne vlasti te čelništva Belja, koje je u međuvremenu povuklo ostavke - rekao je da podupire mjere dosadašnjeg rukovodstva Belja, te kako smatra da ono treba završiti započeti proces privatizacije "Belja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara