Predsjednik uprave "Borova": 2320 radnika treba primjereno zbrinuti

UPRAVA ´Borova´ smatra da 2320 radno neangažiranih radnika, kojima je najavljeno uručenje otkaza, nisu svojom krivnjom ostali bez radnih mjesta i da ih stoga treba primjereno zbrinuti, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru predsjednik Uprave Nino Bajza.

´Držim da ni ti ljudi ni ´Borovo´ ne mogu i ne smiju sami snositi posljedice rata i ratnih stradanja´, rekao je Bajza, s kojim se slažu i članovi Uprave, i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, i vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl koji su također nazočili konferenciji za novinare.

Otkazi najavljeni za 1. siječnja nisu još uručeni radnicima jer je Zavod za zapošljavanje zbog zakonskih nedorečenosti vratio Upravi Borova na doradu Prijedlog zbrinjavanja radnika.

Po riječima člana Uprave Davora Arežine, taj prijedlog predviđa da se radnicima isplate otpremnine u iznosu od 45 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Borova Nino Bajza je podsjetio kako su Uprava i Nadzorni odbor ´Borova´ predložili Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju, stopostotna vlasnika toga poduzeća, da se sudbina 2320 radno neangažiranih radnika riješi tako da se nekretnine ´Borova´ s naknadom ustupe vukovarskoj gospodarskoj zoni. Za ustupljene nekretnine, koje su procijenjene na 160 milijuna kuna, bile bi otpisane obveze ´Borova´ prema fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja te namaknut novac za isplatu otpremnina radno neangažiranim radnicima, za što treba 84 milijuna kuna. Istodobno bi se odblokirao i žiro-račun poduzeća.

Upravni je odbor HFP-a međutim prije tri dana odbio taj prijedlog, rekao je Bajza, dodavši kako je HFP istodobno ´naredio stručnim službama da izuzmu iz vlasništva ´Borova´ d.d. Vukovar nekretnine predviđene za vukovarsku gospodarsku zonu te ih prenesu u vlasništvo Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara´.

Tom odlukom, rekao je Bajza, oštećeni su ´Borovo´ i njegovih sadašnjih 1300 radnika koji unatoč više od 300 milijuna eura ratne štete svojim radom pridonose da poslovni sustav ´Borovo´ već četvrtu godinu iskazuje pozitivan godišnji financijski rezultat.

Radnici kojima je najavljen otkaz dio su skupine od oko sedam tisuća radnika ´Borova´ koji su 1991. prognani iz Vukovara s ostalim Hrvatima i nesrbima. Do kraja 2002. prelaskom u druge tvrtke, odlaskom u mirovine ili zapošljavanjem u novoosnovanim tvrtkama kćerima u poslovnoj grupi ´Borova´ rješenje je nađeno za 4700 radnika. Za preostalih 2320 radnika poduzeće nije moglo i dalje plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pa im je najavljen otkaz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara