Predsjedništvo BiH održalo izvanrednu sjednicu, hitno traže podatke o špijunaži

Predsjedništvo BiH održalo izvanrednu sjednicu, hitno traže podatke o špijunaži
Foto: Hina/ FENA

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu odlučilo zatražiti detaljne informacije o navodnoj obavještajnoj aferi povezanoj s tvrdnjama da su obavještajci iz Hrvatske pokušavali podmetnuti oružje radikalnim islamistima u toj zemlji i predstaviti je kao terorističko uporište.

"Traži se od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da u roku od tri dana Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini", stoji u kratkom priopćenju dostavljenom medijima nakon nenajavljene sjednice bosanskohercegovačkog državnog vrha.

SOA sve odbacila

Raspravu u Predsjedništvu BiH o navodnoj aferi je odmah nakon njezina izbijanja prošlog tjedna najavio bošnjački član Šefik Džaferović.

Hrvatska SOA odlučno je odbacila tvrdnje dijela medija iz BiH koje je podupro i ministar sigurnosti Dragan Mektić da su njeni pripadnici regrutirali pripadnike radikalnih islamskih skupina iz BiH i nagovarali ih da u njihova sjedišta donose i skrivaju oružje koje bi potom temeljem dojava otkrila policija.

Medijska i Mektićeva teza bila je kako je ta operacija trebala poslužiti ne bi li se opravdale ranije tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da u BiH borave tisuće potencijalnih terorista.

Kao jedan od umiješanih u tu akciju prozvan je i hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara