Predsjedništvo BiH za neizručenje američkih građana ICC-u

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine prihvatilo je u srijedu prijedlog Sporazuma s Vladom Sjedinjenih Država o statusu američkih građana pred Stalnim međunarodnim sudom za ratne zločine (ICC) i uputilo ga na očitovanje Vijeću ministara BiH.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je novinarima u Sarajevu kako je usuglašavanje Sporazuma između vlasti BiH i američke strane trajalo od ožujka i praktično je dovršeno tek u utorak navečer.

On je pojasnio kako je prvobitni prijedlog bosanskohercegovačke strane bio da se imunitet pred ICC-em zagarantira onim američkim državljanima koji su angažirani u mirovnoj misiji u BiH. Na inzistiranje američke strane odredbe o imunitetu proširene su međutim, i na sve osobe koje nisu državljani SAD-a a u BiH su angažirani za potrebe misija koje se odvijaju pod pokroviteljstvom i uz znanje američke Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čović je izrazio uvjerenje kako potpisivanje Sporazuma između vlasti BiH i SAD o imunitetu, odnosno zaštiti od izručenja američkih državljana ICC-u neće ugroziti odnose Sarajeva i Europske unije.

"Vjerujem da ćemo naći rješenje koje će zadovoljiti odredbe koje su već ugrađene u Deytonski sporazum i kojima se također jamči imunitet osobama angažiranim na mirovnim operacijama u BiH", kazao je Čović.

Sporazum o zaštiti od izručenja američkih državljana ICC-u može stupiti na snagu tek kada ga ratificira Parlament BiH. Kao i u slučaju svih drugih država američka je Vlada i Bosni i Hercegovini dala rok da do 1. srpnja da odgovor na zahtjev za imunitetom američkim državljanima ili da u protivnom ostane bez američke vojne pomoći.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara