Predstavljen antikorupcijski manifest: Pet točaka do suzbijanja korupcije

Predstavljen antikorupcijski manifest:  Pet točaka do suzbijanja korupcije

Foto: Facebook

"POTPUNO većinski sustav koji će omogućiti da građanin zna tko ga zastupa u Saboru i lokalnoj samoupravi, sa mogućnošću opoziva izabranog predstavnika. Ukidanje zastare za sva koruptivna djela kojima su pojedinci pokrali narod. Uvesti potpunu transparentnost u javnim financijama, koristiti tehnološka dostignuća (internet). U potpunosti depolitizirati izvršnu vlast. Izjednačiti udruge sa strankama u izbornom procesu", pet je osnova Antikorupcijskog manifesta, autora Dina Debeljuha, a kojeg je danas stranka Oraha implementirala u svoj program.

Kako je danas objasnio Debeljuh, osnovni cilj Antikorupcijskog manifesta suzbijanje je korupcije u društvu. Naime, današnji sustav generira korupciju te je potrebno implementirati program kako bi se smanjio obim korupcije u društvu.  

"Građani danas žele znati kome se mogu obratiti ukoliko nisu zadovoljni sa radom zastupnika/vijećnika. Žele osobu imenom i prezimenom a ne neku stranku, do koje ne mogu doći i na koju ne mogu utjecati. Građani žele ime i prezime, kao što žele imati mogućnost da tu osobu, neposrednom demokracijom i smjene. Upravo iz uvjerenja da je to tako, predlažem 5 mjera kojima treba promijeniti postojeći sustav, kojima bi građani dobili državu uređenu po njihovoj mjeri, bez korupcije kako bi zaštitili javnu, zajedničku imovinu", objasnio je Debeljuh. Antikorupcijski manifest objavljen je u sklopu knjige "Opljačkani smo! Što sad", a koja se može besplatno preuzeti u elektronskom izdanju na ovom LINKU.

"Orah je prepoznao sinergiju iskustva i znanja osobe koja je svojim dugogodišnjim djelovanjem na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni ostala nekompromitirana. Iščitavanjem dokumenta zaključujemo kako se radi o progresivnom dokumentu u kojem autor nudi i rješenje odavno dijagnosticiranog problema - korupcije, rak rane hrvatskog društva", kaže Petra Kosanović Vrbat, potpredsjednica ORaH-a a koja je danas pozvala sve političke aktere na prihvaćanje ovog dokumenta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara