PREDSTAVLJEN "HRVATSKI FRAZEOLOŠKI RJEČNIK" ANTICE MENAC, ŽELJKE FINK-ARSOVSKI I RADOMIRA VENTURINA

Zagrebačka naklada Ljevak predstavila je danas "Hrvatski frazeološki rječnik" Antice Menac, Željke FinkArsovski i Radomira Venturina.

O rječniku, frazemima i radu na izradbi toga Rječnika govorili su recenzentice Marija Turk, Branka Tafra, dizajner Boris Ljubičić i autori Hrvatskoga frazeološkoga rječnika.

Za rječnik odabrani su frazemi koji imaju široku uporabu u suvremenom hrvatskom jeziku, ističu autori u predgovoru dodajući kako su izbjegavali uvrštavati zastarjele, uzvišeno intonirane i vulgarne frazeme.

Rječnik se sastoji se od predgovora, poglavlja Kako se služiti rječnikom, Dodatka rječniku, Rječničkoga dijela, Kazala pojmova i Popisa pisaca.

U rječnik je uvršteno 2258 najfrekventnijih frazema hrvatskoga jezika, istaknula je Marija Turk i dodala kako su primjeri u rječniku pomno odabrani i uzorno leksikografski obrađeni.

Ovo je prvi hrvatski jednojezični suvremeni frazeološki rječnik, rekla je Branka Tafra i dodala kako je dosljedno obrađen primjenjujući frazeološke spoznaje, teorijska i praktična leksikografska dostignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O frazeologiji i frazemima u jezkoslovlju govorila je Antica Menac dok je o radu na rječniku i izvorima koji su rabljeni za odabir frazema govorila Željka Fink-Arsovski.

Radomir Venturin je govorio o rimovanim frazemima.

Izvori fraza uvrštenih u rječnik su književna djela, novine i mrežni pretraživači.

Suvremeni autori korišteni za izvore frazema među ostalima su Ivo Brešan, Slavenka Drakulić, Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Zvonimir Majdak, Jurica Pavičić, Edo Popović, Ante Tomić, Dubravka Ugrešić i drugi.

Autori su profesori s rusističkoga odjela Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a akademkinja Antica Menac danas vodi Akademijin projekt "Hrvatske frazeologije, Željka Fink-Arsovski je zamjenica dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a Radomir Venturin predaje stilistiku ruskoga jezika.

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara