Predstavljen hrvatski prijevod knjige ˝Totalitarna država - potpuni čovjek˝

KNJIGA Richarda von Coudenhove-Kalergija ´Totalitarna država potpuni čovjek´ svojevrstan je politički panegirik slobodi, ustvrdio je predsjednik Hrvatske Paneuropske unije (HPU) akademik Mislav Ježić na današnjem predstavljanju te knjige.

Pred hrvatskim čitateljima ta knjiga utemeljitelja i višegodišnjega predsjednika Međunarodne Paneuropske unije grofa Richarda von Coudenhove-Kalergija pojavljuje se prvi put i to 65 godina nakon objavljivanja njemačkoga originala.

Usprkos tomu, akademik Ježić smatra to djelo aktualnim zbog njegova antitotalitarizma u kojemu nije amnestiran ni jedan od totalitarizama, što se odnosi kako na fašizam i nacizam, tako i na od njih stariji totalitarizam - boljševizam.

Jednostavnim i jasnim idejama kao što je primjerice i ta da su granice Europe tamo gdje je sloboda koja je temeljna vrednota Europe, Coudenhove-Kalergi, podsjetio je Ježić, svojom knjigom upozorio je da je pred očima Europljana država porazila čovjeka. A polazište Coudenhove-Kalergija, koje će mnogima možda zvučati previše idealistički, jest - čovjek je stvorenje Božje, država je stvorenje čovjeka, pa zato država postoji radi čovjeka, a ne čovjek radi države. Ili, kako je to isticao Coudenhove-Kalergi, sloboda je ideal, demokracija je načelo, a parlamentarizam je metoda.

Publicist i politički komentator Slaven Letica osvrnuo se na aktulnost knjige, rekavši da je istina kako je Europa srušila Berlinski zid i ´željeznu zavjesu´ , ali i da je počela graditi ´zlatni kavez´ i ´zlatnu zavjesu´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi, Letica je upozorio i na, kako je rekao, ´bizarnost nastojanja sadašnjih hrvatskih vlasti na njihovoj najvećoj zadaći - priključenju NATO-u i Europskoj uniji´. Jer, istaknuo je, Hrvatska je multikulturalna zemlja koja mora afirmirati svoj kulturni identitet prije ulaska u te integracije.

Direktor Austrijskoga kulturnog foruma Robert Szucsich izrazio je nadu da će knjiga pozitivno utjecati na svijest hrvatskih čitatelja u smislu jačanja potrebe za približavanjem jedinstvenoj Europi.

Predsjednik požeškoga Ogranka HPU-a Ilija Bonić zadovoljan je što je knjiga ugledala ´svjetlo dana´ baš u tome gradu i to u povodu 775. obljetnice Požege.

Predstavljanje hrvatskoga izdanja knjige Richarda von Coudenhove-Kalergija, rođenoga 1894. u Tokyju kao sina austro-ugarskoga diplomata i japanske plemkinje, zajednički su priredili Hrvatska Paneuropska unija i Austrijski kulturni forum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara