Predstavljen "hrvatski tjednik bibliografija 1971."

KNJIGU "Hrvatski tjednik bibliografija 1971." danas su u Matici hrvatskoj predstavili nekadašnji urednici i suradnici tog tjednika Igor Zidić, Stjepan Babić, Zvonimir Berković i Hrvoje Šošić, te priređivač bibliografije Josip Brleković.

"Hrvatski tjednik" je izlazio u razdoblju od 16. travnja do 3. prosinca 1971., kada je objavljen posljednji 33. broj. Kako su se prisjetili sudionici, izlazak već priređenog 34. broja, s izjavama uredništva vezanim za kolektivnu ostavku zbog događanja u Karađorđevu, spriječila je tadašnja vlast.

Prvi broj tog tjednika izašao je u nakladi od 35 tisuća primjeraka, a naklada posljednjih brojeva premašila je 130 tisuća primjeraka, kazao je Zidić, dometnuvši kako je to respektabilna brojka i za današnje okolnosti na tržištu tiskovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bibliografija je izrađena prema kompletno sačuvanim primjercima "Hrvatskog tjednika" iz fonda Matičine Knjižnice, dok su članci iz posljednjeg izvanrednog broja obrađeni prema pretisku "Hrvatskog tjednika" u nakladi izdavačke kuće "Newyorški tjednik inc.", napomenuo je Brleković.

Podaci su popisani prema kronološkom redu izlaženja pojedinih brojeva, a unutar svakog pojedinog broja bibliografske jedinice poredane su autorski, u abecednom nizu, kazao je priređivač. Uz standardne elemente u bibliografskom opisu članaka navode se nazivi rubrika i podrubrika u kojima je tekst objavljen, te napomene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara