Predstavljen katalog "Kolomanov put"

U SKLOPU izložbe ´Kolomanov put´ koja je postavljena u Hrvatskom povijesnom muzeju (HPM) u povodu 900. obljetnice krunidbe Kolomana iz ugarske dinastije Arpadovića, hrvatskom kraljevskom krunom, danas je u tom muzeju predstavljen i istoimeni katalog.

Kraj vladavine narodne dinastije u Hrvatskom kraljevstvu i dolazak Arpadovića na hrvatsko prijestolje, pod kojim se uvjetima to zbivalo, pitanja su koja su zaokupljala brojne hrvatske i mađarske historiografe, naglasila je ravnateljica HPM-a Ankica Pandžić.

Koncepcija izložbe kustosice Ele Jurdane zanimljiva je i stoga što joj je glavna inspiracija bila kruna hrvatskih kraljeva i krunidba Kolomana Arpadovića, ali i promišljanje događanja iz 1102., ustvrdila je Pandžić. Dodala je da izložba sažima gotovo tisućljetno razdoblje - od 11. stoljeća do 1918. godine.

Dvojezični hrvatsko-engleski katalog izložbe na 268 stranica donosi više od 150 fotografija u boji. U izradi teksta sudjelovala su 23 autora, a koristila se građa iz 22 institucije.

Iako je, po riječima autorice koncepcije Ele Jurdane, neposredan povod izložbi 900. obljetnica krunjenja ugarskog kralja Kolomana Arpadovića za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu na moru, ona je posvećena ulasku Hrvatske u dinastičku zajednicu s Ugarskom 1102. godine.

PP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara