Predstavljen novi književni časopis "Književna republika"

Uredništvo novopokrenutoga časopisa "Književna republika", koje izdaje Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a čija su dva dvobroja nedavno objavljena, istaknulo je na današnjoj konferenciji za novinstvo, kako ne žele da taj književni časopis bude bilten te udruge, već da bude otvoren i autorima koji nisu članovi HDPa.

Glavni urednik i predsjednik HDP-a Velimir Visković izjavio je kako je spreman i na suradnju i s kolegama iz Društva hrvatskih književnika (DHK) ako ne pripadaju "ognjištarskoj struji".

Postojanje dva književna časopisa - "Republike" DHK i "Književne republike" HDP-a - po ocjeni člana uredništva, koji nije član HDP-a Tonka Maroevića povećava konkurentnost i živost na tržištu ideja i plodnog polemiziranja.

S tom se tvrdnjom složio i glavni urednik "Republike" Milan Mirić, čiju je nazočnost današnjoj tiskovnoj konferenciji Visković ocijenio "dobrim kolegijalnim potezom".

"Književna republika" koncepcijski je nasljednik "Republike" koju je u okviru DHK od 1986. do 2002. uređivao Visković. Prva dva dvobroja tog časopisa, koji i vizualnim identitetom podsjećaju na "Republiku", zadržala su većinu rubrika koje su postojale dok ga je vodio Visković.

Predsjednik HDP-a Velimir Visković najavio je da će, kada se rad Društva konsolidira, ponuditi mandat na raspolaganje. Dodao je kako vjeruje da će neki temeljni problemi koji zaokupljaju društvo - kao što su prostorije, kompjuter te administrativna logistika, biti riješeni do godišnje skupštine u listopadu.

"U tom smislu bit će mi drago da Borivoj Radaković, kojeg držim relevantnim hrvatskim piscem ponovno pristupi HDP-u", rekao je Visković osvrćući se na Radakovićeve napade na njega u tjedniku "Zarez".

Govoreći o radu HDP u proteklom razdoblju istaknuo je da je pokrenuta inicijativa za osnivanje Fonda za prevođenje hrvatske književnosti, a za to bi bilo dobro da imaju i podršku PEN-a i Društva hrvatskih književnika.

Osim toga, pokrenuta je i inicijativa da se na kraju svake godine provede valorizacija literarne djelatnosti te da autori koji su obilježili godinu dobiju novčane nagrade, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara