Predstavljen roman "Smrt djevojčice sa žigicama" Zorana Ferića

NOVI roman Zorana Ferića ´Smrt Djevojčice sa žigicama´, koji sam autor opisuje kao ´mediteranski Twin Peaks´, predstavljen je večeras u Kulturnom centru Centra Kaptol (KCCK) u Zagrebu.

Radnja romana počinje ubojstvom prostitutke zbog kojeg se neimenovani idilični otok (koji se prepoznaje kao Rab) otkriva kao mjesto najgorih događaja i duboko skrivenih tajna.

Žanrovski to je roman detekcije s elementima horora, vješto je napisan, duhovit, zabavan, crnohumoran i groteskan, rekla je književna kritičarka Jagna Pogačnik.

Ferić u novom djelu nije mijenjao svjetonazor i poetiku, a sve zbog čega ga je netko volio ili mrzio u prijašnjim djelima zaoštrio je do krajnjih granica, istaknula je Pogačnik, ocijenivši da je taj roman bio ´najočekivaniji prozni naslov prošle godine´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Književnik Edo Popović rekao je da se Ferić do sada ´samo zagrijavao´ te da je novim romanom napravio pomak koji bi i druge mogao potaknuti da slično pišu. Ferić piše o luđacima, ubojicama, silovateljima, ljudima koji pate od teških bolesti, a bizarne događaje i radnje opisuje vrlo precizno, rekao je Popović, dodavši da u njegovih likova nikada nema ni slučaja ni poze.

Popović procjenjuje da će čitatelji prihvatiti novi Ferićev roman, jer, napomenuo je, nema boljeg načina da se oslobodimo straha nego da se suočimo s njim.

Zoran Ferić (Zagreb, 1961.) profesor je hrvatskog jezika i književnosti u srednjoj školi. Objavio je knjige ´Mišolovka Walta Disneya´ (1996.), ´Quattro Stagioni´ (1998.) i ´Anđeo u ofsajdu´ (2000.). Priče su mu prevođene na engleski, njemački, slovenski, poljski i madžarski jezik.

Roman ´Smrt Djevojčice sa žigicama´ objavila je zagrebačka Naklada MD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara