Predstavljen siječanjski broj "Republike", časopisa DHK

PRVI broj novoga godišta (LIX) ´Republike´, časopisa za književnost Društva hrvatskih književnika (DHK) s novim uredništvom na čelu, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u DHK.

Glavni urednik Ante Stamać izrazio je zadovoljsvto pojavom prvoga broja te najavio da će ´Republika´ izlaziti jednom na mjesec.

Glede koncepcije to je časopis poglavito hrvatske književnosti i Društva hrvatskih književnika što je u skladu s njegovom tradicijom i osnovnom namjenom, napomenuo je. Svaki će broj sadržavati tematski blok, a ovogodišnji prvi broj posvećen je uglednom hrvatskom romanopiscu Jozi Laušiću.

´Republika´ će objavljivati i nove tekstove hrvatske književnosti, rekao je Stamać, naglasivši da će novo uredništvo nastojati da to bude prvorezredan časopis hrvatske književnosti ovoga trenutka.

Na stranicama časopisa objavljivat će se i aktualna književna kritika, najavio je glavni urednik, a jedan blok zauzimat će i polemička stajališta u kojima će se moći iščitavati pojedini problemi koji se u hrvatskoj književnoj praksi budu pojavljivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetivši na okolnosti koje su dovele do situacije s ´Republikom´, Stamać je rekao da su startali od nulte točke, ali da će slijediti Krležino načelo da je to časopis u prvom redu hrvatske književnosti.

Izvršni je urednik Milan Mirić rekao da je prvi broj izišao unatoč velikim novčanim teškoćama te je gradski novac i Ministarstva kulture podijeljen na taj časopis i ´Književnu republiku´, koju pokreće Hrvatsko društvo pisaca.

Izlazak prvog broja novčano je potpomogla ´Školska knjiga´. Mirić je rekao da je ´Republika otvorena za članove obaju Društava.

Na stranicama prvoga godišta objavljena je poezija Slavka Mihalića i Željka Kneževića, proza Matka Sršena, poezija mlade pjesnikinje Lade Derkač, Četiri semiotička stavka Umberta Eca, tekst Borisa B. Hrovata ´O krizi kazališta´ i drugi.

U rubrici Kritika predstavljena su književna i filozofska djela o kojima pišu Antun Pavešković, Branko Despot, Gojko Sušac i Srećko Lipovčan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara