Predstavljen Veliki atlas Hrvatske - značajno nacionalno kartografsko djelo

MOZAIK knjiga predstavio je danas Veliki atlas Hrvatske, prvi hrvatski topografski atlas u mjerilu 1:100.000, koji je u nepune dvije godine izrađen u suradnji sa stručnjacima Geodetskoga i Prirodoslovnomatematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz odobrenje i stručnu recenziju Ministarstva obrane.

´Veliki atlas Hrvatske inovacija je i prva zbirka topografskih karata na hrvatskom tržištu u mjerilu 1:100.000, kad jedan centimetar na zemljovidu odgovara jednom kilometru u prostoru´, izjavio je na predstavljanju Dane Pejnović, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i jedan od autora opisa hrvatskih regija u Velikom atlasu Hrvatske. Atlas je ocijenio kulturnom činjenicom i djelom bez premca u Hrvatskoj.

Veliki atlas Hrvatske donosi 194 topografska zemljovida, 15 gradskih planova, opis pet zemljopisnih regija (Dražen Njegač i Dane Pejnović) na 111 stranica koje upotpunjuje 288 pomno biranih fotografija - središnje, istočne i gorske Hrvatske te sjevrenohrvatskog i južnohrvatskoga primorja, 20 tematskih zemljovida, koji, uz ino, prikazuju reljef, geološku građu, vode, klimu, gospodarstvo, promet i naseljenost Hrvatske. Na kraju su atlasa i statistički podatci te kazalo imena na topografskim zemljovidima i kazalo imena na planovima gradova.

Slavko Štefanec, stručni suradnik Zavoda za kartografiju Geodetskog fakulteta, s tim je u vezi istaknuo kako u Velikom atlasu Hrvatske ima više od 50.000 naziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nemoguće je da se u prvom izdanju nije potkrala poneka pogrješka´, rekao je Štefanec, dometnuvši kako očekuje od korisnika primjedbe koje će sve, ako budu opravdane, u idućim izdanjima uzeti u obzir.

O tom najznačajnijem nacionalnom kartografskom djelu u Hrvatskoj, koje opravdano nosi atribut velikog atlasa, govorili su i Igor Birin, stručni suradnik Zavoda za kartografiju, i Krunoslav Popović, stručnjak za hrvatsku školsku kartografiju, koji je govorio o cestovnoj mreži u atlasu.

Napomenuvši kako Veliki atlas može biti od velike pomoći stručnjacima i znanstvenicima, učenicima, studentima i svakom domaćinstvu, Pejnović je podsjetio da je sličan slovenski atlas prodan u 135.000 primjeraka, što znači da ga je kupilo 10 posto stanovnika Slovenije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara