Predstavljen vojvođanski hrvatski tjednik "Hrvatska riječ"

U SKUPŠTINI Vojvodine u Novom Sadu u petak je svečano predstavljen prvi broj tjednika na hrvatskom jeziku ´Hrvatska riječ´, čiji je osnivač skupština Vojvodine, a izdavač Novinskoizdavačka ustanova iz Subotice, formirana prošle godine odlukom vojvođanskog parlamenta.

U prisutnosti mnogih vojvođanskih političara i predstavnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu i konzulata u Subotici, predsjednik upravnog odbora NIU ´Hrvatska riječ´ Tomislav Žigmanov kazao je da je istoimeno glasilo izlazilo od 1945. do 1956. godine, te se zahvalio skupštini Vojvodine što je imala sluha za ponovno pokretanje tog tjednika.

´Sad ponovno možemo pisati o društvenoj stvarnosti, kao i položaju Hrvata u Vojvodini istinito i profesionalno na vlastitom jeziku´, kazao je Žigmanov. Potpredsjednik vojvođanskog parlamenta Miroslav Mrnuštik kazao je da se Vojvođani ´ponose razlikama koje postoje među njima, te kad je god u Vojvodini bilo problema, izazvali su ih neki koji su dolazili sa strane, palili vatru, a Vojvođani su zbog toga ispaštali´..
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom broju tjednika ´Hrvatska riječ´ predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak najavio je u intervjuu da će se vojvođanski pokrajinski ustav, koji je već tri mjeseca u javnoj raspravi, pred pokrajinskim zastupnicima naći do kraja veljače, a tjednik piše i o problemima u formiranju Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Vojvodini, kao i o rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva koji pokazuju smanjenje broja pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini.

Odlukom skupštine Vojvodine, hrvatski je jezik prošle godine postao jedan od službenih jezika u Vojvodini, a odmah zatim, Skupština je donijela i odluku o obnavljanju financiranja glasila hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara